Cea mai mare descoperire de titei din ultimii 30 de ani ar putea influenta piata din Romania?

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 07:00
2602 citiri
Cea mai mare descoperire de titei din ultimii 30 de ani ar putea influenta piata din Romania?

Cea mai mare descoperire de titei din ultimii 30 de ani, campul Kashagan din Marea Caspica ar putea produce schimbari pe piata mondiala, iar Romania nu este in afara acestor ecuatii.

Startul operatiunilor pe campul petrolier Kashagan se va da din 2013, veste care nu poate trece neobservata, tinand cont ca aceasta platforma are rezerve de circa noua miliarde de barili de titei. Productia extrasa in fiecare zi din aceasta regiune este cuprinsa intre 370.000 si 450.000 de barili. Se estimeaza o productie totala de 1,5 miliarde de barili.

Totusi, aceasta descoperire nu va aduce ieftiniri ale pretului titeilor decat pe perioada scurte de timp, din cauza interventiei OPEC pe aceasta piata.

"Exista OPEC, o intelegere a tarilor care produc petrol astfel incat cantitatea de petrol de pe piata este si in functie si de pretul si de evolutiile pretului petrolului. Asa ca nu cred ca o sa fie o influenta decisiva. Dar se poate intampla ca, pe perioade relativ scurte, sa apara niste scaderi de pret pentru ca aceste lucruri sunt foarte bine corelate, astfel incat, in momentul cand scade pretul petrolului, OPEC isi reduce productia. Iar atunci cand creste pretul, OPEC isi creste productia", a explicat Ionut Purica, expert in Energie pentru Business24.

Una dintre legaturile pe care Romania le-ar putea avea cu aceasta platforma este compania KazMunaiGaz, societate care detine cea mai mare rafinarie romaneasca, Petromidia. Compania nationala petroliera a Kazahstanului, KazMunaiGaz, are o participatie de 16,8% din proiect, la fel ca Eni, Total, Shell si ExxonMobil.

"Exista posibilitatea ca MunaiGaz sa poata ajunge in situatia de a creste investitiile in Romania datorita zacamintelor de petrol gasite acolo", a precizat Purica.

Rezervele din campul Kashagan din Marea Caspica a fost descoperite in anul 2000 si doi ani mai tarziu au fost considerate fezabile. Exceptand rezervele din Orientul Mijlociu, Kashagan este momentan cea mai mare descoperire din lume.

Perimetrul Kashagan este situat in zona de nord a Marii Caspice, aproape de portul petrolier Atyrau. Este unul dintre cele complexe proiecte ingineresti din lume intrucat conditiile meteorologice si adancimea foarte mare la care se afla zacamantul au pus la grea incercare expertii din domeniu. Pentru dezvoltarea proiectului a fost necesara constructia mai multor insule artificiale.

In aceasta regiune marea este inghetata cinci luni pe an din cauza salinitatii reduse, temperaturile scazand pana la minus 30 de grade. Zacamantul este unul de mare adandime, fiind situat la 4.200 km sub fundul Marii Caspice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#descoperiri zacaminte petrol, #titei Kashagan, #MunaiGaz zacaminte Marea Caspica , #Industria petroliera