Harta problemelor petrolului: Ce tari cauzeaza criza aurului negru

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 09:55
2866 citiri
Harta problemelor petrolului: Ce tari cauzeaza criza aurului negru
Productia de petrol este afectata de violente si probleme tehnice

Toata atentia omenirii este concentrata pe titeiul pierdut din cauza Iranului, insa acest stat este doar o picatura intr-un ocean. Adevaratele probleme din industrie sunt cauzate de alte tari.

Intreruperile productiei de titei din diferite parti ale lumii duc la pierderea a aproximativ un milion de barili in fiecare zi. Rezultatul se vede in preturile record ale petrolului si benzinei, relateaza CNN.

In zone precum Sudanul de Sud, Yemen sau Siria, productia de petrol este intrerupta din cauza violentelor. In Canada si Marea Nordului, din cauza problemelor tehnice.

Luate individual, aceste probleme nu par grave, insa impreuna formeaza un tot unitar cu efecte dezastruoase. De fapt, toate aceste intreruperi duc la pierderi care se ridica la nivelul celor cauzate de oprirea productiei din Iran.

"Intotdeauna exista intreruperi, insa, cand piata este atat de tensionata, impactul este mare", a declarat Daniel Yergin, presedintele HIS CERA. "Ar fi fost mult mai bine pentru economie daca acesti barili nu s-ar fi pierdut".

Iata lista statelor in care exista cele mai grave sistari ale productiei de petrol, conform Agentiei Internationale a Energiei:

Sudanul de Sud

S-a intrerupt productia a aproximativ 350.000 de barili de petrol din cauza violentelor din aceasta tara africana. Acest lucru s-a intamplat la sfarsitul lui ianuarie, dupa ce guvernul Sudanului a confiscat petrolul dintr-o conducta care trece pe teritorul statului, sustinand ca Sudanul de Sud nu a platit taxele aferente.

La randul sau, Sudanul de Sud a afirmat ca Sudan a bombardat de curand cateva dintre campurile sale petroliere.

Sudanul de Sud a devenit independent fata de Sudan in 2011, dupa ani de razboaie civile a caror miza erau teritoriile bogate in petrol si apa.

Libia

Productia de petrol din aceasta tara ravasita de razboaie si-a revenit mai repede decat se astepta industria. In timpul ostilitatilor, productia zilnica de 1,6 milioane de barili a fost sistata.

De atunci, din Libia ies doar 1,3 milioane de barili zilnic.

Siria

Din cauza violentelor din Siria, statul produce zilnic cu 230.000 de barili de petrol mai putin decat ar trebui.

Cu toate ca exista tentative de reconciliere, foarte putini se asteapta ca regimul presedintelui Bashar al-Assad sa inceteze.

Yemen

Si in aceasta tara se pierd 140.000 de barili de petrol zilnic, din cauza confruntarilor cu militatii din regiunea de sud-vest a Yemenului.

Marea Nordului

Din cauza problemelor tehnice si a climeni din aceasta regiune aspra, productia de petrol este imputinata cu pete 100.000 de barili in fiecare zi.

Pretul petrolului a crescut cu peste 1 dolar pe 2 aprilie, inversand tendinta negativa din prima parte a tranzactiilor, dupa informatii privind evolutia pozitiva a industriei prelucratoare americane in martie, care au compensat datele economice dezamagitoare din Europa.

Indicele referitor la activitatile fabricilor americane la nivel national a urcat de la 52,4 puncte in februarie la 53,4 puncte , potrivit Institutului pentru Managementul Ofertei. Analistii anticipau ca indicele va urca la 53 de puncte.

La ora 15:40 GMT, petrolul Brent, de referinta la Londra, era cotat in crestere cu 1,43 dolari, la 124,31 dolari pe baril, revenind de la 121,7 dolari pe baril. In primul trimestru, pretul petrolului Brent a urcat cu 14,4%.

Pretul petrolului destinat pietei americane este in urcare cu 1,32 dolari, la 104,34 dolari pe baril, de la un minim al sedintei de 102,06 dolari pe baril. In acest an, cotatia petrolului american a avansat cu 4,2%.

#pret petrol, #top tari productie petrol, #petrol iran, #petrol asia, #criza petrolului , #Industria petroliera