OMV, mai interesat de gazele din Marea Neagra decat de South Stream

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 16:14
2300 citiri
OMV, mai interesat de gazele din Marea Neagra decat de South Stream
Foto: wirtschaftsblatt.at

Directorul general al grupului petrolier austriac OMV, Gerhard Roiss, a minimalizat, marti, importanta anuntului potrivit caruia Rusia a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream, afirmand ca investitiile ce vor fi facute in Marea Neagra joaca un rol mult mai important pentru OMV, transmite Reuters.

Precizand ca nu a fost informat de Gazprom despre abandonarea proiectului South Stream, Gerhard Roiss a apreciat ca 'pentru OMV aceasta nu este mare lucru'. Roiss a aratat ca prelungirea conductei South Stream pana in Austria ar fi costat OMV aproximativ 100 de milioane de euro in trei ani, comparativ cu un miliard de dolari cat vor investi OMV si Exxon Mobil pentru explorarea platoului continental al Marii Negre, intr-un proiect care ar urma sa permita productia de gaze naturale din 2020, potrivit Agerpres.

In 2012, ExxonMobil si OMV Petrom au anuntat descoperirea unui important zacamant de gaze naturale cu sonda Domino-1 in zona de mare adancime a blocului Neptun, in sectorul romanesc al Marii Negre. Potrivit OMV, Sonda Domino-1 a intalnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimarile preliminare evaluand acumularea la 42 pana la 84 de miliarde de metri cubi.

'Europa are nevoie urgent de magistrale de gaze', a spus Roiss, adaugand ca intrebarea este daca Rusia are nevoie de South Stream sau este dispusa sa investeasca in conductele europene.

In luna iunie a acestui an, Roiss si directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, au avut o serie de discutii cu privire la constructia sectiunii din Austria a gazoductului South Stream. Luni, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca proiectul South Stream nu mai are sens in contextul opozitiei Uniunii Europene.

Conducta South Stream, un proiect al carui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinata sa transporte gazul natural rusesc in Europa ocolind, insa, Ucraina. Proiectul nu a primit inca aprobarea Uniunii Europene, care incearca sa-si reduca dependenta de gazul rusesc, in conditiile in care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie.

#OMV interesat gaze Marea Neagra, #proiect south stream , #Industria petroliera