Rusia creste livrarile de titei catre China cu 60%

Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:46
2521 citiri
Rusia creste livrarile de titei catre China cu 60%

Rusia va creste livrarile de titei catre China cu aproximativ 60%, in conditiile in care Rosneft va livra chinezilor cu peste noua milioane tone metrice mai mult titei fata de cele 15 milioane de tone pe care China le primeste in prezent din partea Rosneft si Transneft, compania de stat care se ocupa de transportul titeiului rus.

Valoarea cantitatii suplimentare de titei pe care rusii o vor exporta se va ridica la aproximativ sase miliarde de dolari, a anuntat luni vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, citat de RIA Novosti.

Suplimentarea livrarilor va sprijini proiectul unei rafinarii comune in orasul chinezesc Tianjin, in nordul Chinei, a explicat oficialul rus. Declaratia sa vine in urma vizitei in China a presedintelui Rosneft, Igor Secin, desfasurata saptamana trecuta.

"Pana acum nu au fost definiti parametri specifici, dar in orice caz livrarile ar trebui sa fie suficiente pentru implementarea proiectului rafinariei Tianjin. Este vorba de aproximativ noua milioane tone de titei si partea chineza este interesata sa achizitioneze chiar mai mult", a declarat Dvorkovici dupa o reuniune a Comisiei ruso-chineze pentru cooperare energetica.

Vladimir Tiulin, purtator de cuvant al Rosneft, declara saptamana trecuta ca firma isi va majora livrarile de titei catre China. Vladimir Tiulin nu a specificat cu cat vor fi majorate livrarile de titei catre China sau rutele de livrare.

In prezent, Rosneft si Transneft, compania de stat care se ocupa de transportul titeiului rus, livreaza anual Chinei 15 milioane de tone de titei, printr-o derivatie a oleoductului East Siberia-Pacific, conform unui acord semnat in 2009. Livrarile au inceput in 2011.

In schimbul livrarilor de titei, Rosneft si Transneft au primit imprumuturi de 15 si, respectiv, 10 miliarde de dolari de la bancile chineze, in 2009. Rosneft are nevoie de numerar pentru a absorbi costurile preluarii grupului petrolier TNK-BP, estimate la peste 50 de miliarde de dolari.

O sursa din industria titeiului anunta ca Rosneft ia in considerare livrarea hidrocarburilor catre China prin conducta Atasu-Alashankou, care trece prin Kazahstan. De asemenea, Rosneft discuta posibilitatea ca firmele din China sa participe la proiecte de dezvoltare a depozitelor de hidrocarburi de pe platoul continental al Rusiei.

Rosneft va explora hidrocarburi alaturi de ExxonMobil in Alaska

#export petrol Rosneft China, #livrari titei Rusia China, #relatii economice Rusia China, #export petrol Rusia , #Industria petroliera