Topul companiilor care pun lumea in miscare: Extrag 40 mil. de barili de petrol pe zi

Joi, 19 Iulie 2012, ora 19:42
3229 citiri
Topul companiilor care pun lumea in miscare: Extrag 40 mil. de barili de petrol pe zi

Cine are petrol, are un avantaj imens pe piata. Iar cine are petrol, pe care il si exploateaza si il si exporta, se poate considera, pe drept cuvant, unul din motoarele importante ale lumii.

Cu toate acestea, un intreg sistem care se bazeaza pe utilizarea petrolului este, pe cat de bine pus la punct, pe atat de fragil. Daca intr-o zi, una din companiile de top din industria de petrol si gaze naturale si-ar inchide robinetul pentru 24 de ore, consecintele ar fi grave pentru intreaga lume, scrie Energy Center.

Dar, care sunt companiile de a caror evolutie este atat de conectata existenta noastra? Cei de la Forbes au facut un top al celor mai mari companii petroliere din lume, pornind de la cantitatea extrasa zilnic. Calculele au cuprins atat petrolul cat si echivalentul de gaze naturale. In concluzie, primele cinci, produc in fiecare zi nu mai putin de 40 milioane de barili.

Pe locul I se afla Saudi Aramco, cu 12,5 milioane de barili zilnic. In dolari , aceasta ar insemna 1 miliard pe zi. Iar pontentialul este departe de imaginatia noastra. Cel mai mare camp, Ghawar, poate produce 5 milioane de barili pe zi. Iar in desetul Rub al-Khali vorbim depre o rezerva de 15 miliarde de barili de petrol. Pentru a-si transporta petrolul in lume, Saudi Aramco a ajuns sa isi creeze propria companie, Vela International Marine Ltd. care se ocupa de America de Nord, Europa si Asia.

Puterea acestei companii este uriasa, cu potential de a monopoliza piata mondiala de energie. Pentru cei care inca nu cred in jocurile puterii si in puterea jocurilor, e suficient sa aminitm ca in 2011 Sausi Aramco a crescut preturile pentru petrol neprelucrat in Asia si Europa de Nord si le-a scazut pentru SUA. Consecintele? Usor de urmarit.

Locul II este ocupat de Gazprom, cu o productie zilnica medie de 9,7 milioane de barili. Mai exact, compania rusa este cel mai mare producator de gaze naturale. Iar profitul ei ajunge la peste 40 de miliarde dolari pe an. Lucrurile au devenit un pic mai interesante recent, cand Novatek, a doua companie din industria de extractii de gaze in Rusia, se pare ca a ajuns la o intelegere cu EnBW (Energie Baden-Wurttemberg), locul trei in energie electrica in Germania, pentru a livra anual 2 miliarde de metri cubi de gaz natural. Gazprom, care are un acord de monopol pe termen lung in Rusia pe exporturile catre Europa, are doar rolul de a transporta gazul.

Piata a vibrat usor folosind sintagma "monopolul Gazprom a fost spart". Si de aici intrebarile: a fost din cauza ca Gazprom a esuat sa se adapteze sau e un semn ca exista competitie pe piata de energie din Rusia. Nu va amagiti, Timchenko, actionarul majoritar de la Novatek, este un apropiat al lui Putin. Orice concurenta, libertate si initativa are limitele ei. Timchenko si Putin isi neaga insa prietenia, mergand pana acolo incat Gennady Timchenko a castigat un proces in care a sustinut ca nu este "prieten", ci "cunoscut" al lui Putin.

Locul III - National Iranian Oil Co. cu 6,4 milioane de barili zilnic. Iranul a suferit din cauza sanctiunilor internationale care l-au fotat sa isi reduca productia de petrol. Pe de alta parte, Iranul are un argument puternic - Stramtoarea Ormuz, prin care trec zilnic 5 milioane de barili de petrol iar in urma cu 3 ani, 15,5 milioane de barili, adica 33% din totalul petrolului transportat pe mare.

Iar Iranul, care detine coasta nordica (Emiratele Arabe Unite detinand-o pe cea sudica), stie ce impact poate avea inchiderea acestei stramtori, cu care ameninta. Analistii vorbesc despre o crestere a pretului petrolului cu 50% in doar cateva zile. Daca se inchide stramtoarea, Japonia pierde trei sferturi din importurile totale de petrol iar China jumatate. Niste cifre si niste tari care confera greutate negocierii.

Locul IV - ExxonMobil cu 5,3 milioane de barili pe zi. O companie care detine un loc de frunte si in topul prelucrarii petrolului. Exxon are o prezenta puternica pe piata internatioanla. Dupa ce si-a fixat atentia pe Rosneft, compania petroliera de stat, Exxon a anuntat, in 2012, un acord de extractie si productie in Irak.

Locul V - PetroChina cu 4,4 milioane de barili pe zi. Ceea ce demonstreaza, inca o data, ca nu exista top fara China. In urma cu doar o zi, PetroChina impreuna cu Total SA si Petronas Calgari au anuntat ca au demarat productia de 100.000 de barili pe zi la Halfaya. Aceasta este prima faza a proiectului.

Faza a doua ar trebui atinsa in 2013, cu 200.000 de barili pe zi, crescand anual pana la 600.000 de barili in 2016. PetroChina detine cel mai mare pachet de actiuni din consortium, de 37.5%. Pentru China, este cel de-al treilea camp irakian, dupa Rumalia si Ahdab iar investiile in proiectele din Irak se ridica, pana acum, la 3,3 miliarde de dolari.

Citeste mai multe despre Topul companiilor care pun lumea in miscare: Extrag 40 mil. de barili de petrol pe zi pe Energy Center.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top companii petroliere, #productie companii petroliere , #Industria petroliera