Mechel pleaca din Romania

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 13:11
3274 citiri
Mechel pleaca din Romania

Mechel vrea sa vanda, pentru 150 de milioane de dolari, cele patru combinate din Romania: Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel.

Mai exact, grupul metalurgic rus vrea sa obtina 46 milioane dolari pentru Mechel Targoviste, 33 milioane de dolari pentru Mechel Campia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Braila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Decizia vine in urma intalnirii consiliului director de vineri, ce a avut pe agenda restructurarea activelor companiei pentru a imbunatati performantele sale financiare si a creste pretul actiunilor, relateaza Yahoo Finance.

Noua strategie a Mechel prevede vanzarea diviziei est-europene de productie a otelului, dar si alte uzine din Ucraina, Marea Britanie, Lituania, Bulgaria, Kazahstan si Rusia.

Depozitul de carbune Elga, noua fixatie a Mechel

Aceste vanzari se fac pentru a grabi implementarea proiectului prioritar al diviziei miniere - depozitul de carbune siberian Elga. In acest sens, Mechel este gata sa vanda chiar si un pachet minoritar de actiuni de maximum 25% din divizia miniera Mechel Mining OAO.

Depozitul Elga este unul din cele mai mari din lume, cu zacaminte de cocs de 2,19 miliarde de tone, potrivit informatiilor de pe website-ul Mechel. Productia a inceput in august 2011, iar complexul energetic presupune construirea mai multor combinate de prelucrare a carbunelui care va fi destinat economiilor emergente din zona Asia-Pacific.

Pentru transportul productie catre aceste piete Mechel a realizat deja un imens proiect de infrastructura, construirea unei cai ferate de 321 de kilometri care leaga bazinul Elga de magistrala Baikal-Amur. Acesta e unicul proiect de acest tip din Rusia construit de o companie privata.

Mechel: Datorii de 9,4 miliarde de euro

In plus, grupul are nevoie de lichiditati pentru a-si reduce datoriile, care se ridica la 9,4 miliarde euro.

Pe fundalul unei scaderi a pretului carbunelui pe piata mondiala, Mechel s-a confruntat cu probleme in rambursarea creditelor, dar si cu reducerea masiva a pretului actiunilor la bursa de la Moscova, ceea ce a antrenat si scaderea ratingului sau de catre HSBC, Goldman Sachs, Societe Generale, Moody's si Credit Suisse, conform Metal Mining Wire si Reuters.

Astfel, Mechel a primit calificativul de "investitie nerecomandata", cu toate ca dividendele gigantului rusesc au fost in 2011 de peste 258 milioane de dolari, potrivit Reuters.

Problemele Mechel in Romania

Pe fondul problemelor financiare, Mechel se confrunta cu presiuni din partea unuia din creditori, o banca din Rusia, sa inchida combinatele din Romania, daca nu respecta indicatorii de performanta.

Cea mai mare nemultumire a companiei ruse este legata de obligatia de a cumpera energie direct de pe bursa, nu de pe piata libera, ceea ce o face mai putin competitiva decat principalii competitori, producatorii de pe piata turca.

Grupul a redus in ultima perioada productia si forta de munca la Campia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Campia Turzii a decis disponibilizarea colectiva a 800 de angajati, in trei etape, procesul urmand sa se incheie in cursul lunii septembrie. Astfel, la Mechel Campia Turzii ar urma sa mai ramana doar 238 din cei 1.050 de angajati.

In plus, Mechel va suspenda temporar in octombrie productia la combinatul Otelu Rosu, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

Problemele de la Campia Turzii au intrat in atentia ppremierului Victor Ponta, care i-a cerut, saptamana trecuta, ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, sa sa verifice "rapid" modul in care s-au respectat angajamentele de privatizare de la combinatul Mechel Campia Turzii, apreciind ca avem de-a face cu un nou "exemplu de succes Nokia".

Mai mult, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat ca Guvernul analizeaza toate cele patru combinate Mechel, nu doar pe cel din Campia Turzii, din cauza problemelor financiare.

Mechel a cumparat combinatele de la statul roman in 2003, iar printre angajamentele luate se numara realizarea de investitii tehnologice in valoare de 16,5 milioane de euro, investitii de mediu in valoare de 3,3 milioane de euro si suplimentarea capitalul cu 3,7 milioane de euro. Cumparatorul a preluat si datorii bugetare de 1,1 milioane de euro.

#vanzare combinate Mechel, #mechel romania , #Industria siderurgica