Romania propune UE inghetarea regimului fiscal pentru siderurgie

Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:28
1532 citiri
Romania propune UE inghetarea regimului fiscal pentru siderurgie
Sursa foto: Qmagazine.ro

Romania propune Uniunii Europene, prin intermediul Planului de actiuni pentru industria siderurgica europeana, inghetarea regimului fiscal pentru producatori, in paralel cu evaluarea costurilor de productie pentru recuperarea cheltuielilor pe care acestea le impun, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.

"Este necesar un consens in plan european. Unele sunt solutii pe care Romania nu le poate lua singura, precum regimul vamal, masurile fiscale. Am propus, ca tari producatoare, inghetarea regimului fiscal, adica asumarea tuturor statelor ca nu vor lua de masuri fiscale care sa conduca la cresterea impozitarii industriei siderurgice.

Vom face o structura a costurilor in UE si vom evalua costurile in tarile terte, corelate cu cheltuielile de mediu si pentru energia regenerabila. Cand exportam in tari terte fierul vechi, trebuie sa recuperam costurile pe care le-am incorporat in aceste produse. Este normal ca tara care exporta fier vechi sa isi recupereze cheltuielile", a afirmat Varujan Vosganian.

Romania va participa la elaborarea unui Plan de actiuni pentru industria siderurgica, alaturi de statele membre ale Uniunii Europene, pregatindu-se, astfel, pentru preluarea presedintiei UE in 2019.

"Tarile propun sa existe un pret minim atat la export, cat si la import. La export sa aiba in vedere costurile inglobate in producerea materialului iar la import sa aiba in vedere costurile din UE. Daca UE obliga ca fiecare instalatie sa aiba, spre exemplu, anumite filtre si mareste costurile, cand primim produse din exterior, se va analiza ciclul de viata si se vor calcula si costurile. Pentru a proteja competitivitatea in UE, tarile membre au convenit sa discute mecanisme de acest fel. Discutiile ar trebui sa se finalizeze la jumatatea lunii iunie", a explicat Vosganian.

Romania infrunta scandinavii si anglosaxonii pentru a flexibiliza ajutoarele de stat

Romania doreste, de asemenea, flexibilizarea modului in care sunt aprobate ajutoarele de stat, in timp ce tarile scandinave si cele anglosaxone se opun, a mentionat oficialul.

"Sunt tarile scandinave si anglosaxone care nu doresc modificarea ajutorului de stat si altele, cum este si Romania, care doresc flexibilitate", a spus Vosganian. Corelarea intre materia prima si produsul final va fi stabilita prin intermediul unei etichete energetice.

"In situatia in care Planul de actiune va fi adoptat nu doar la nivelul ministrilor de industrie, ci si la nivelul CE, pentru ca are legatura cu competitia, comertul international, atunci documentele legislative interne romanesti vor purta si un studiu de impact asupra industriei. Pana acum se studia numai impactul bugetar", a precizat Vosganian.

Planul de actiune este elaborat de Romania si Franta, Belgia, Luxemburg si Polonia.

"Politica in industria siderurgica este una dintre politicile in care noi ne-am implicat si se pare ca in iunie isi va gasi finalitate. Cu cateva tari, cu Franta, Belgia, Luxemburg, Polonia, am propus elaborarea unui plan de actiuni in industria otelului. Ieri, am vorbit la Bruxelles cu comisarul european pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Tajani. In iunie vom prezenta planul pentru sprijinirea industriei siderurgice din UE.

Am subliniat din nou necesitatea alcatuirii unei politici industriale comune in Europa. Peste cateva saptamani voi prezenta documentul final. Programul de sustinere este ambitios si merge de la evaluarea impactului fiecarui act normativ, pana la evaluarea costului cu energia, reglementari privind exportul de fier vechi, reducerea evaziunii fiscale si forta de munca", a adaugat Varujan Vosganian.

Planul de actiune va fi prezentat in iunie ministrilor industriei din Uniunea Europeana, apoi transmis Comisiei Europene.

#inghetare regim fiscal siderurgie, #recuperare cheltuieli productie siderurgie, #Vosganian industrie siderurgica UE, #Vosganian ajutoare stat , #Industria siderurgica