Industria chimica se confrunta cu pierderi anuale de 2 miliarde de lei

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 15:12
2225 citiri
Industria chimica se confrunta cu pierderi anuale de 2 miliarde de lei

Sectorul industriei chimice risca sa se confrunte cu pierderi de 2 miliarde lei din cifra de afaceri si cu disparitia a 1.900 de locuri de munca, ca urmare a potentialelor dezechilibre ce se pot inregistra la nivelul situatiei financiare a companiilor din domeniu, se arata intr-un studiu Coface.

Potrivit sursei citate, din cele 4.598 de firme care functionau in industria chimica la sfarsitul lui 2011, un procent de 22% nu mai sunt in functiune in luna aprilie 2013.

La data de 31 decembrie 2012, un procent de 26% dintre companiile cu activitati in industria chimica inregistrau datorii restante la bugetele de stat, valoarea medie a datoriei prezentand o crestere semnificativa, de 86%, fata de sfarsitul anului anterior.

Conform evaluarilor individuale realizate de Coface in 2012 pentru un numar de 774 de firme, cu o pondere de 87% din cifra de afaceri totala a sectorului, se observa ca doar 36% dintre companiile care activeaza in industria chimica prezinta un risc de insolventa scazut, restul fiind incadrate in grupa de risc peste medie (56%) sau risc ridicat (8%).

Din analiza incidentelor de plata cu instrumente de debit, pe baza informatiilor obtinute pentru un esantion reprezentativ de companii studiate individual de Coface Romania in ultimul an, reiese ca suma medie refuzata la plata firmelor din industria chimica este de 3 ori mai mare decat suma medie refuzata la nivelul tuturor firmelor verificate la CIP de catre Coface.

Potrivit Coface, industria chimica indica o tendinta ascendenta la nivel national.

"In Romania, acest sector nu reprezinta numai un domeniu de activitate cu mare traditie si impact in economia nationala, ci si unul cu o evolutie aparte in contextul economic al ultimilor ani. Conform celor mai recente situatii financiare publicate de Ministerul Finantelor, la sfarsitul lui 2011 in sectorul industriei chimice functionau un numar total de 4.598 de firme considerate active, care generau o cifra de afaceri totala de 47,4 miliarde de lei si 89.696 de locuri de munca", se mai spune in comunicat.

Grupul Coface este lider mondial in asigurarile de credit si ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export.A

#industria chimica, #industria chimica vanzari, #insolventa companii industria chimica , #Industria UE