Producatorii au redus pretul zaharului cu 10-12%, pentru diminuarea stocurilor - 18 Decembrie 2006

Luni, 18 Decembrie 2006, ora 17:07
1356 citiri

Producatorii de zahar alb au redus preturile, in ultimele doua saptamani, cu 10-12%, pentru scaderea stocurilor, in conditiile in care firmele vor fi penalizate, anul viitor, daca au acumulat cantitati superioare celor din perioada 2003-2005, potrivit patronatului din domeniu.

"In prezent exista un pret anormal pe piata, din cauza numarului mare de producatori care vor sa scape de stocuri, pentru a nu fi penalizati, dupa aderare, pentru acumularea unor cantitati excedentare nivelului mediu din anii anteriori. Pretul la poarta fabricii este de 1,5 - 1,6 lei/kg, sub costurile de productie, iar piata se confrunta cu o supraoferta de zahar", a declarat, luni, presedintele Patronatului din Industria Zaharului, Ioan Armenean.

Producatorii de zahar care detin stocuri mai mari de 10 tone, la 1 ianuarie 2007, trebuie sa transmita Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA), pana la 15 martie 2007, o declaratie privind stocurile detinute la sfarsitul acestui an si in anii 2003-2006.

In cazul in care cantitatile de produse detinute la inceputul anului 2007 depasesc cu mai mult de 10% media anilor anteriori, excluzand stocurile rezultate din cresterea capacitatii de productie, extinderea obiectului de activitate, fuzionarea, divizarea sau infiintarea unei noi firme, producatorii vor fi obligati sa plateasca o taxa de penalizare de 500 de euro pe tona, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, elaborat de Ministerul Agriculturii.

Producatorii de zahar pot elimina stocurile excedentare pana in luna aprilie a anului 2008. Ordonanta ar putea fi aprobata de Guvern in sedinta de joi, a declarat ministrul Agriculturii, Dan Motreanu.

Incepand cu 2007, pretul de referinta la zahar va fi stabilit de Uniunea Europeana, la un nivel de 621 euro pe tona, potrivit lui Armenean. "Zaharul este un sector care va fi reglementat in totalitate de legislatia europeana, iar pretul materiei prime, cat si pretul zaharului sau nivelul subventiilor pentru cultivatorii de sfecla va fi stabilit de UE", a adaugat presedintele patronatului.

Cultivatorii de sfecla vor beneficia, in 2007, de un sprijin de circa 50 de euro pe hectar, reprezentand plata unica pe suprafata din fonduri europene, completat de o suma acordata de la bugetul de stat.

Comisia a avertizat Romania, in luna septembrie, ca stocurile de produse agroalimentare la finele acestui an nu trebuie sa depaseasca media din anii 2003, 2004 si 2005, producatorii si comerciantii fiind obligati sa elimine, pe cheltuiala proprie, cantitatile excedentare.

Romania a obtinut o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, 329.000 de tone pentru procesarea zaharului brut si o cantitate de aproape 10.000 de tone de izoglucoza, materie prima folosita in principal in domeniul bauturilor racoritoare. Producatorii doresc suplimentarea cotei de zahar din sfecla, negocierile in acest sens urmand sa inceapa anul viitor.

"Noi am mai vrea circa 100.000 tone de cota de zahar din sfecla, poate prin conversia importurilor in productie. Vom negocia si vom gasi o solutie", a afirmat Armenean.

Consumul anual ade zahar din Romania, de aproximativ 550.000 tone, este acoperit din productia interna si din import.

Un procent de 75% din consum este realizat in sectorul industrial, 6% in domeniul farmaceutic, iar 20% reprezinta consumul la nivelul populatiei.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)