Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

75 milioane de dolari, lipsa

75 milioane de dolari, lipsa
Din taxa de un cent pe litru de benzina trebuiau sa se colecteze 242,5 de milioane de dolari si nu 167,8 de milioane, asa cum s-a anuntat oficial.Curierul National scria, recent, despre o diferenta de 74,7 milioane de dolari, care nu se regasesc in calculele Ministerului Economiei si Comertului, in ceea ce priveste faimoasa taxa de un cent pe litrul de carburant.
MEC a precizat, recent, ca mai avem de platit inca sase sau sapte ani taxa de un cent pe fiecare litru de produs petrolier, pana la acoperirea sumei de 663,3 milioane de dolari (1,6 miliarde lei noi), reprezentand datoriile acumulate de fosta Companie Romana de Petrol (CRP) in perioada 1992-1997.
Potrivit datelor MEC, pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, a fost colectata in contul datoriei mentionate suma de 167,8 milioane de dolari (524,9 milioane de lei noi). Avand in vedere faptul ca fondul special pentru produse petroliere, denumirea oficiala a taxei impuse pentru recuperarea datoriilor CRP, a fost instituit printr-o ordonanta de urgenta in anul 2000, iar in cinci ani de la introducerea lui au fost acoperite abia o treime din obligatiile de plata catre creditori ale companiei, este firesc sa ne intrebam daca autoritatile vor reusi, in doar sapte ani, sa recupereze restul creantelor. Ce s-a intamplat, insa, pana in prezent, cu banii din acest fond? Un calcul simplu ne spune ca statul a incasat peste 242,5 milioane de dolari pe ceea ce s-a consumat in Romania din 2001 si pana in prezent. Cu toate acestea, cifrele MEC arata doar 167,8 milioane de dolari, diferenta de 74,7 milioane de dolari disparand cu desavarsire. Metoda de calcul este simpla: romanii au consumat, din 2001 si pana in prezent, 24.256.000 de tone de benzina si motorina. Acest lucru inseamna 24,2 miliarde de litri, statul incasand un cent la fiecare litru. Adica exact 242,5 milioane de dolari. Unde este diferenta? Iata o intrebare la care autoritatile nu se grabesc sa raspunda. MEC nu a raspuns, inca, la solicitarea Curierului National, adresata in urma cu o saptamana, prin care institutia era intrebata daca acest calcul este corect, si daca da, ce s-a intamplat cu banii pe care contribuabilii i-au platit la fiecare litru de carburant bagat in rezervor, peste pretul normal de vanzare, precum si care este metodologia de calcul folosita pentru a emite o judecata de genul "vom plati inca sapte ani centul pe litru".

Lipsa de interes a autoritatilor fata de acest subiect dureaza de cinci ani

Datoriile de milioane de dolari au fost acumulate in perioada 1992-1997, cand rafinariile, prin societatea Rafirom si mai apoi prin CRP, importau si prelucrau titei platit cu credite bancare, dar erau obligate de stat sa vanda ieftin produsele petroliere.
Situatia de pe piata a condus, de altfel, la falimentul celei mai puternice banci romanesti, Bancorex, datoria rafinariilor care au primit si valorificat titeiul, fata de aceasta banca, fiind preluata de bugetul de stat, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi pe anul 2000. Intrucat aceste rafinarii nu numai ca nu si-au platit vreo datorie, dar au si refuzat sa incheie cu fosta Bancorex conventii de rambursare a datoriei, prin OUG 249/2000 s-a stabilit ca recuperarea acesteia sa se faca dintr-un "fond special pentru produse petroliere", gestionat de Ministerul Industriei si Resurselor (actualul MEC).
"Desi fondul s-a constituit efectiv incepand cu 1.01.2001, nu s-a trecut la utilizarea acestuia potrivit destinatiei stabilite, intrucat Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu Ministerul Industriei si Resurselor nu au elaborat nici pana in prezent norme metodologice de aplicare a prevederilor ordonantei, asa cum aveau obligatia", precizeaza raportul Curtii de Conturi. In schimb, bugetul de stat a platit dobanzi uriase la acele datorii.Iulian Enache

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 891 ori