Afacerile industriale au cazut in februarie cu 21%

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 10:03
1236 citiri
Afacerile industriale au cazut in februarie cu 21%

Cifra de afaceri din industrie a scazut in februarie cu 20,7% fata de luna similara a anului trecut, pe fondul prabusirii activitatii din industria prelucratoare, insa afacerile industriale au inceput sa-si revina fata de ianuarie, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica (INS).

Afacerile din industria prelucratoare s-au redus in februarie cu 21,2% fata de aceeasi luna din 2008, iar din cea extractiva cu 10,9%.

Pe marile grupe industriale, toate sectoarele au raportat scaderi ale cifrei de afaceri, cele mai semnificative avand loc in industria energetica, unde afacerile s-au redus cu aproape o treime (32,6%), si in industria bunurilor intermediare, cu 31,1%.

Cifra de afaceri din industria bunurilor de folosinta indelungata a cazut cu un sfert (25,4%) comparativ cu februarie 2008, in industria bunurilor de uz curent a fost inregistrata o diminuare cu 9,7% a afacerilor, iar in industria bunurilor de capital, de 7,7%.

Fata de ianuarie, cifra de afaceri din industrie a crescut pe total industrie cu 8,1%
, datorita revenirii afacerilor din industria prelucratoare, ce au avansat cu 9,5%.

In schimb, afacerile din industria extractiva s-au comprimat cu 11,7%.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a marcat cresteri in sectoarele.

Industria bunurilor de capital a raportat afaceri cu 17,1% mai mari decat in prima luna din 2009, cea a bunurilor de folosinta indelungata, cu 10,8%, iar segmentul bunurilor intermediare, de 7,2%. Cresteri mai modeste au fost inregistrate in industria bunurilor de uz curent (+4,1%) si industria energetica (+1,2%).

Scadere cu o cincime dupa primele doua luni din 2009

In perioada 1 ianuarie - 28 februarie, cifra de afaceri din industrie s-a comprimat cu 19,7%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare (-20,4%) si industria extractiva (-8,3%).

De altfel, in primele doua luni din acest an, pe marile grupe industriale au fost inregistrate scaderi in toate sectoarele, cea mai mare fiind in industria energetica (-33,3%), urmata de industria bunurilor intermediare (-29,7%) si de industria bunurilor de folosinta indelungata (-23,9%).

Cifra de afaceri din sectorul bunurilor de capital s-a redus cu 8%, iar din industria bunurilor de uz curent, cu 7,1%.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #industrie, #bunuri, #capital , #Industria