Comenzile noi din industrie si-au temperat ritmul de crestere

Vineri, 03 Octombrie 2008, ora 11:00
1256 citiri
Comenzile noi din industrie si-au temperat ritmul de crestere

Comenzile noi primite de companiile din sectorul industrial au crescut intr-un ritm mai lent in august fata de perioada similara din anul trecut, cu respectiv cu 16,1%, dupa ce, in iulie, cresterile ajunsesera la aproape 30%.

Cresterea a fost sustinuta in special de industria bunurilor intermediare si a celor de capital.

In august 2008, industria bunurilor intermediare a inregistrat o crestere anuala a comenzilor noi de 16,9%, industria bunurilor de capital, de 13,2% si industria bunurilor de uz curent, de 5,4%. Comenzile noi din industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut, in schimb, cu 3,5%, in august fata de luna similara din 2007, se mai arata in comunicatul Institutului National de Statistica (INS).


Comparativ cu luna iulie, comenzile noi din industrie s-au diminuat cu 12,1%, toate marile grupe industriale inregistrand scaderi. Astfel, cea mai mare scadere a comenzilor noi a fost inregistrata in industria bunurilor intermediare, de 21,4%. Comenzile din industria bunurilor de uz curent au scazut cu 15%, in industria bunurilor de folosinta indelungata a fost inregistrata o scadere de 7%, iar in industria bunurilor de capital, de 2,5%.


In primele opt luni din 2008, comenzile din industrie au crescut cu 17,2%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in industria bunurilor intermediare, de 23%, si a bunurilor de folosinta indelungata - 20,9%. Comenzile din industria bunurilor de capital au sporit cu 10,3%, iar cele din industria bunurilor de uz curent, cu 8,9%.