Constructiile, in scadere pana in martie

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 11:01
1834 citiri
Constructiile, in scadere pana in martie

Managerii firmelor romanesti anticipeaza ca in perioada ianuarie-martie se va inregistra o relativa stabilitate a industriei prelucratoare, in vreme ce serviciile si constructiile vor scadea comparativ cu cele trei luni anterioare, arata datele publicate de Institutul National de Statistica, relateaza NewsIn.

Potrivit INS, si comertul cu amanuntul va scadea pana in martie.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica, directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza o relativa stabilitate a productiei pana in martie, soldul conjunctural fiind de -4%.

Companiile din acest sector se asteapta la scaderea moderata a numarului de angajati (sold conjunctural -6%), mai ales in cazul intreprinderilor mici, cu 1-49 salariati (-11%).

Cele mai afectate domenii ar urma sa fie fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie, precum si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -46%, -43% si respectiv -41%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Directorii firmelor au ramas destul de pesimisti cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta o scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -24%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%). Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector mizeaza pe o scadere a activitatii economice pana in martie (sold conjunctural -20%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-25%) si comenzilor (sold conjunctural -22%).

Totusi, directorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +28%).

In servicii, managerii se asteapta la o scadere moderata a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -8%.

De asemenea, companiile estimeaza o scadere moderata a numarului de angajati (sold conjunctural -11%), mai ales intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati.

Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de +/- 5%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie prelucratoare, # constructii in scadere, # comertul cu amanuntul, # comert, # industrie , #Industria