"Cooperativa Transilvania". Firmele din Ardeal se unesc cu mic, cu mare, impotriva hipermarketurilor

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 08:09
3255 citiri
"Cooperativa Transilvania". Firmele din Ardeal se unesc cu mic, cu mare, impotriva hipermarketurilor

Douazeci de companii clujene din industria agro-alimentara, alaturi de institutii publice si de cercetare se pregatesc sa atace in forta piata din nord-vestul tarii. Pana la finalul anului, membrii AgroTransilvania Cluster vor finaliza strategia regionala agricola pentru perioada 2014-2020, cu scopul de a recuceri piata locala, dominata in acest moment de produsele de import din hipermarketuri.

"Nu dorim sa repetam povestea din 2007-2008, ani pierduti pentru ca ne-a lipsit strategia. Pana la finalul anului, vom anunta liniile strategice pentru exercitiul financiar 2014-2020", a declarat Ciprian Morcan, consultant in cadrul AgroTransilvania Cluster.

Proiectul, o premiera nationala, presupune parcurgerea fiecarei localitati din judet pentru realizarea de interviuri cu agentii economici si cu autoritatile locale, cu scopul de a identifica oportunitatile locale si resursele neexploatate. Dupa finalizarea acestei etape, la finalul lunii octombrie, datele colectate vor fi centralizate si in baza lor, vor fi identificate principalele cai de atac. Proiectul este sprijinit de Consiliul Judetean Cluj si se bucura de expertiza internationala a proiectului Erasmus Mundus MSc Food, iar finantarea este asigurata din cotizatiile membrilor.

Care sunt liniile de atac ale ardelenilor

Clusterul isi propune "promovarea colaborarii si cooperarii intre entitatile de afaceri din sectorul agro-industrial, mediul academic si de cercetare, dar si incurajarea procesului de restructurare competitiva a sectorului si asigurarea participarii in multiple proiecte comerciale, nationale si internationale", dupa cum isi prezinta asociatia misiunea, pe site-ul propriu. Cu alte cuvinte, se doreste scurtarea lantului producator-client, forta mai mare de negociere in relatia cu hipermarketurile, dar si imbunatatirea accesului la finantare.

De asemenea, membrii clusterului doresc, prin colaborarea cu institutiile de invatamant din regiune, calificarea fortei de munca, prin adaptarea ofertei educationale la nevoile industriei.

"Agentii economici reclama slaba pregatire, necorelarea programei din scoli cu realitatile din industrie. Dorim sa realizam parteneriate cu scolile profesionale, astfel incat elevii sa faca practica si sa formeze o baza pentru recrutare, dupa absolvire", a adaugat consultantul.

Pe de alta parte, membrii clusterului au in vedere dezvoltarea unor platforme de cercetare si transfer tehnologic, astfel incat lucrarile profesorilor universitari sa poata fi scoase din arhivele institutiilor de invatamant si puse in practica.

AgroTransilvania Cluster va depune si un proiect cu fonduri europene, care sa asigure finantarea asociatiei pe o perioada de 18 luni. Suma maxima care poate fi accesata este de 200.000 de euro, in cadrul unui program dedicat clusterelor.

Clusterul este deschis pentru reprezentantii industriei agro-alimentare din toata regiunea de dezvoltare Nord-Vest.

#cluster industria agro alimentara, #cluster Cluj , #Industria