CSA: Piata asigurarilor va depasi doua miliarde de euro in 2007

Vineri, 11 Mai 2007, ora 03:00
1148 citiri

Piata asigurarilor va depasi, in 2007, doua miliarde de euro ca volum de afaceri, cifra realizabila dupa ce in primul trimestru primele brute subscrise au fost de 2,227 miliarde lei, ceea ce inseamna mai mult de 670 milioane euro, a precizat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, la un seminar de specialitate desfasurat la Cluj-Napoca.

Conform unui comunicat al CSA, un procentaj de aproximativ 80 la suta din prime provine din asigurarile generale, care au crescut in termeni nominali cu 37 la suta comparativ cu perioada similara din 2006. Se remarca o crestere mult mai accentuata a asigurarilor de viata, respectiv de peste 60 la suta.

Clasele de asigurari care domina portofoliile asiguratorilor sunt in continuare cele auto, atat cele de bunuri, cat si cele de raspundere civila, cu un procent cumulat in total asigurari generale de peste 70 la suta.

In cazul asigurarilor de credite, primele subscrise au crescut cu mult peste media pietei, respectiv cu 133 la suta. Acest lucru a facut ca ponderea lor in total formare piata de asigurari generale sa creasca de la 4,9 la suta, in trimestrul intai 2006, la 8,4 la suta, in trimestrul I 2007.

Despagubirile platite au depasit, in primul trimestru al acestui an, 790 milioane lei, adica circa 240 milioane euro. Fata de anul 2006, despagubirile au crescut cu 35 la suta. Din total despagubirilor platite, peste 95 la suta au fost aferente contractelor de asigurari generale, din care 78 de puncte procentuale au fost aferente asigurarilor auto.

O analiza a pietei asigurarilor pe regiunea Nord-Vest din punct de vedere al valorii primelor brute subscrise in ultimii 2 ani, respectiv 2005 si 2006, a reliefat ca judetul Cluj a ocupat cea mai mare pondere in total prime brute subscrise la nivel national, fara Bucuresti si Ilfov. Valoarea subscrierilor realizate in judetul Cluj in perioada mentionata reprezinta 4 la suta din piata asigurarilor.

Cu ocazia evenimentului de la Cluj, presedintele CSA a prezentat situatia actuala a pietei de asigurari, subliniind faptul ca expansiunea continua a volumului de afaceri, intensificarea concurentei si cresterea gradului de sofisticare a clientului, reprezinta motive in plus pentru intarirea supravegherii prudentiale si perfectionarea profesionala a celor care lucreaza in industria asigurarilor.

Conform rezultatelor sondajului INSOMAR realizat la inceputul anului 2007, in Transilvania, la intrebarea daca sistemul privat de asigurari constituie o alternativa buna la sistemul asigurarilor sociale publice, 61,8 la suta din populatie a raspuns afirmativ, procent apropiat de Bucuresti (65,8 la suta).

La intrebarea daca populatia considera ca este necesara asigurarea obligatorie de locuinte, 62,5 la suta din esantionul de populatie selectat din Transilvania a raspuns da, fata de 52,5 la suta in Bucuresti.