Cum au evoluat preturile la producator din industrie

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 11:32
1742 citiri
Cum au evoluat preturile la producator din industrie

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere de 10% in ianuarie fata de aceeasi luna din 2010, in timp ce, fata de luna precedenta, avansul a fost de 1,3%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS) citate de Newsin.

In decembrie s-a inregistrat o crestere anuala a preturilor productiei industriale de 9,6%, iar in noiembrie, preturile s-au majorat cu 8,1%.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de ianuarie 2010 in industria prelucratoare (11,9%), in industria extractiva (7,6%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (7,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,8%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (13,9%) si industria energetica (12,0%).

Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (7,9%), industria bunurilor de capital (3,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (2,7%).

Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat in ianuarie un avans de 1,3%, in timp ce preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 1,5%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi in industria extractiva (2,9%) si industria prelucratoare (1,6%).

Scaderi de pret s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,5%), cat si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,4%).

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi fata de decembrie 2010 in industria bunurilor intermediare (2,1%), industria energetica (1,7%), industria bunurilor de uz curent (0,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (0,7%).

Preturile produselor din industria bunurilor de capital au inregistrat scaderi fata de luna anterioara (-0,4%). 

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#preturi, #industrie, #preturi la producator, #evolutie preturi , #Industria