Esti pregatit sa-ti deschizi afacerea?

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 17:00
2480 citiri
Esti pregatit sa-ti deschizi afacerea?

Deschiderea propriei afaceri este o sarcina uriasa, insa daca esti sigur ca ai gasit raspunsul la 3 intrebari cheie ai posibilitatea sa economisesti o multime de timp, energie si bani. Daca raspunsurile nu te multumesc, s-ar putea sa fii nevoit sa iti regandesti ideea de afaceri, citeaza expertii Entrepreneur.com.

Aceste intrebari nu sunt menite sa-ti descurajeze spiritul antreprenorial, ci mai degraba sa-ti clarifice temerile si sa faca din ideea ta de afaceri o adevarata oportunitate.

Cu cat vei sti mai multe despre piata pe care urmeaza sa activezi, cu atat vei reusi sa te mentii pe piata o perioada cat mai lunga de timp.

Iata cele mai importante 3 probleme carora trebuie sa le gasesti rezolvarea, inainte de a te lansa in business.

1. Exista cu adevarat o piata pentru produsul sau serviciul meu?

O piata cu adevarat viabila este o piata in care oamenii cheltuiesc deja bani.

Fii atent la categoriile mature de produse. Daca nu stii sa-ti creezi o stategie pe termen lung, nu vei reusi sa te mentii pe o astfel de piata.

De asemenea, trebuie sa stii care este cota de piata a concurentei (tine minte ca primii trei jucatori din orice industrie vor avea cea mai mare parte a veniturilor), pe baza valorii totale a pietei din zona in care activezi.

In retail, acest lucru ar putea insemna "gasirea locului pe raft" prin plasarea produsului alaturi de produsele altor retaileri, sa mergi in pietele locale (hale, tarabe, fermieri) sau sa infiintezi un magazin.

In industria serviciilor, acest lucru inseamna sa faci un parteneriat cu o societate si sa comercializezi servicii cu valoare adaugata (servicii de web design la o companie de publicitate).

2. Dispun de capital suficient?

Toate companiile au nevoie de capital pentru a supravietui, iar ca o regula generala trebuie sa ai acoperite toate cheltuielile personale dar si cele generate de deschiderea afacerii pe o perioada de 18 luni.

Suma necesara se calculeaza in functie de situatia ta financiara. Esti singur sau ai o familie? Esti tanar (sub 25 ani) sau putin mai batran (sa spunem peste 40 ani)? Esti dispus sa te sacrifici pentru succesul companiei?

Dar mai presus de toate, fii cat mai obiectiv posibil si foloseste calculele pentru a-ti face o idee.

In cele din urma, calculele vor determina viabilitatea si succesul afacerii.

3. Cifrele, mai importante decat ideea de afaceri?

Calculele sunt limbajul unei afaceri, astfel va trebui sa le cunosti si sa tii cont de ele pentru a avea succes dar si pentru a te mentine in afaceri.

Ce trebuie sa am in vedere?

Daca studiezi proiectiile financiare realizate pe hartie si observi ca fluxul de numerar si profitul marginal sunt pozitive, inseamna ca afacerea ta este viabila, deoarece rareori sa intampla ca acestea sa fie diferite in piata.

Daca intr-adevat vrei sa reusesti in afaceri, trebuie sa fii extrem de onest cu tine insuti.

Pur si simplu calculeaza cat trebuie sa vinzi pe zi. Care este profitul? Cat de mult te va costa atragerea de noi clienti? Cat de mult vor trebui clientii sa cumpere? La ce interval vor reveni clientii sa cumpare?

Pe de alta parte, care sunt costurile reale?

Din nou, in etapele de planificare, nimic nu este cunoscut cu adevarat.

Daca n-ai tinut cont de proiectiile realizate pentru fluxul de numerar si profit este timpul sa apelezi la un consilier din afara sau un consultant care sa te ajute sa realizezi o imagine clara a calculelor de care ai nevoie pentru ca lucrurile sa functioneze.

Odata ce te-ai familizarizat cu calculele, ai putea gasi o oportunitate, o nisa pe care niciodata nu ai fi luat-o in considerare.

Si aceasta noua oportunitate se poate dovedi a fi necesara pentru a verifica daca intr-adevar afacerea ta va avea succes pe piata.

#business, #calcule, #financiare, #intrebari, #proiectii , #Industria