Guvernul Ponta intrerupe demersurile pentru exploatarea resurselor

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 09:28
3008 citiri
Guvernul Ponta intrerupe demersurile pentru exploatarea resurselor

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca i-a anuntat pe cei de la Chevron ca se suspenda orice fel de autorizare pentru exploatarea gazelor de sist pana cand CE stabileste un standard european de protectie a mediului si de siguranta in ceea ce priveste aceasta noua sursa de energie.

Ponta s-a referit si la Proiectul de la Rosia Montana, spunand ca va fi demarat doar dupa ce vor fi clarificate trei probleme: garantiile de mediu, participarea statului roman si interesele politice legate de acel proiect.

"La Rosia Montana sunt trei probleme ce trebuie solutionate, inainte de a vorbi de un proiect in zona. In primul rand, garantiile de mediu, in al doilea rand, care este participarea statului roman. In al treilea rand, deciziile nu se iau prin lobby politic de genul facut de presedintele Basescu", a spus Victor Ponta, raspunzand unei intrebari, la Antena 3.

In context, el a povestit ca era convins ca seful statului va aminti de acest subiect si in seara in care noul guvern a depus juramantul la Cotroceni.

"Am pus pariu cu cativa dintre colegii mei ca si aseara, la investirea noului guvern, iar o va lua cu aurul si cu... Nu se fac investitii de acest gen pentru un om politic sau de dragul unui om politic - indiferent ca in cheama Ponta sau Basescu sau Antonescu. Ci se fac in interes national", a aratat Ponta.

"Si eu imi doresc si cred ca pot fi create locuri de munca, dar nu cred in speculatii in care spunem ca facem locuri de munca, dar de fapt avem niste castiguri pe bursa", a mai precizat seful Executivului.

Presedintele Traian Basescu le-a spus luni ministrilor noului Cabinet de la Palatul Victoria ca se asteapta sa gaseasca solutii de creare de locuri de munca, reiterand ca mineritul, exploatarea aurului si cuprului reprezinta o solutie.

"Ma astept sa gasiti solutii de creare de locuri de munca. Foarte multi cred ca nu acesta ar fi cel mai important lucru. Vreau sa stiti ca deficitele structurale majore pe care le avem, la fondul de pensii si la fondul de sanatate provin exact din faptul ca nu reusim sa cream un numar mare de noi locuri de munca. Aici, probabil ca investitiile in minerit, si nu am nicio retinere sa spun din nou, exploatarile de aur, de cupru sunt o solutie datorita cresterii pretului acestor materiale pe piata mondiala. Sigur, modul cum sa fie facut este o problema a Guvernului, dar cred ca aici avem o solutie, as spune, cu resurse proprii", a sfatuit Basescu noul Guvern.

In patru luni vom propune o strategie in PPP pentru CupruMin

Guvernul are la dispozitie patru luni in care sa vina cu "o strategie de valorificare a resurselor de cupru in parteneriat public privat, daca statul nu are banii necesari", a declarat marti seara, la Antena 3, premierul Victor Ponta, intrebat daca va continua privatizarea CupruMin.

"Am discutat cu cei de la FMI si le-am spus foarte clar ca nu ne apucam sa vindem din nou CupruMin, asa cum a vrut sa vanda guvernul Ungureanu - pe un pret foarte mic, la o firma necunoscuta si impotriva intereselor noastre strategice pe termen mediu si lung. Avem prevazute in scrisoare patru luni in care sa venim cu o strategie de valorificare a resurselor de cupru in parteneriat public privat, daca statul nu are banii necesari", a explicat primul ministru.

Potrivit acestuia, va fi "un parteneriat public privat care sa ne asigure ca acele resurse naturale raman intr-un cadru in care decizia apartine Romaniei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta exploatare resurse, #Ponta Chevron, #Ponta Rosia Montana, #Ponta Cupru Min , #Industria