Industria de aparare, relansata prin valorificarea obligatiilor offset?

Joi, 25 Martie 2010, ora 23:53
1570 citiri
Industria de aparare, relansata prin valorificarea obligatiilor offset?

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, ca ministerul pe care il conduce isi propune ca, pana la sfarsitul lunii aprilie, sa finalizeze o strategie coerenta privind relansarea industriei de aparare, bazandu-se pe investitii realizate prin valorificarea obligatiilor de offset.

Adriean Videanu a afirmat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Abrud, ca Romania a fost unul dintre principalii producatori de armament din lume, iar industria de aparare are inca un potential foarte bun.

"Cred ca ar trebui sa utilizam toate instrumentele, toate parghiile pe care le avem la dispozitie, pentru a revitaliza industria de aparare", a spus Videanu. El a adaugat ca unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Economiei este reindustrializarea Romaniei, iar in acest proces intra si industria de aparare.

"V-as aduce la cunostinta o resursa pe care Romania o are si nu a valorificat-o in timp. Exista acea componenta de 25 la suta din obligatiile de offset, astazi fiind generate obligatii de offset de doua miliarde de euro, pe care, din pacate, Romania nu le-a utilizat", a explicat Videanu.

El a spus ca a cerut Directiei Generale din Ministerul Economiei ca, impreuna cu reprezentantii companiei nationale Romarm si entitatile pe care le cuprinde aceasta, pana la sfarsitul lunii aprilie sa finalizeze o strategie coerenta a prioritatilor de investitii pe care ministerul si le propune in perioada imediat urmatoare, valorificand obligatiile de offset.

Videanu a mentionat ca, in prezent, Romania are deschise cateva piete traditionale pentru valorificarea industriei de armament, dand exemplul Irakului. El a adaugat ca exista si alte piete vizate de Romania, dar nu a precizat care, pe motiv ca tara se afla in proces de licitatii internationale pentru aceste piete.

Videanu a spus ca angrenarea intr-un proces de export presupune obligatii si un proces investitional major, care ar implica utilizarea componentei de 25 la suta din obligatiile de offset, adica 500 de milioane de euro.

Ministrul a adaugat ca si-ar dori ca jumatate din aceasta suma sa fie investita in industria de aparare pana in 2012. El a mentionat ca, pe langa pietele externe, industria de aparare din Romania ar putea fi utilizata mult mai eficient si de Ministerul Aparariii Nationale, in acest sens avand deja o serie de discutii cu ministrul Gabriel Oprea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#industrie, #aparare, #armament, #obligatii offset , #Industria