Industria IT obligata sa plateasca taxe mai mari decat cele legale

Marti, 20 Martie 2007, ora 14:17
1049 citiri

Companiile din industria IT sunt obligate sa plateasca diverse taxe pentru perioade diferite, incepand din 2002, percepute ca remuneratii compensatorii pentru copia privata definita clar abia in 2005, in acest sens fiind actionate in instanta de catre COPYRO.

"Consideram un abuz incercarea organismului de gestiune a drepturilor de autor COPYRO de a-si pune pe primul plan interesele in interpretarea legislatiei aplicabile remuneratiei compensatorii pentru copie privata din 2005 si in cererea adresata companiilor de a plati, retroactiv, un procent de 5 la suta din pretul aparatelor nou intrate pe lista. Iar Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), organismul care ar trebui sa fie arbitru in acest caz isi dovedeste «impartialitatea» sustinand COPYRO", afirma, intr-un comunicat, Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC).

Firma COPYRO este desemnata de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor sa colecteze remuneratia pentru copia privata pentru domeniul grafic si decide solicitarea acestei remuneratii in general doar pentru fotocopiatoare.

Astfel, din suma colectata, jumatate revine, conform legii, asociatiilor de editori, iar cealalta jumatate tuturor autorilor de opere scrise care au mandatat COPYRO.

Prima varianta a legii privind drepturile de autor - Legea 8/1996 - definea foarte imprecis lista aparatelor supuse platilor pentru copia privata si prevedea obligatia de plata a 5 la suta din pretul "aparatelor care permit reproducerea". Aceasta lege a fost modificata prin Legea 285/2004, de OUG 123/2005 si de legea privind aprobarea OUG 123/2005 privind modificarea si completarea Legii 8/1996.

Abia in anul 2005 lista aparatelor pentru care se platesc remuneratii compensatorii pentru copia privata a fost clar definita prin Hotararea arbitrala din 23 mai 2005. Aceasta lista cuprinde fotocopiatoarele, scannerele, imprimantele si multifunctionalele, sustine sursa citata.

Concret, prin Hotararea arbitrala din 23 mai 2005, publicata in Monitorul Oficial din 14 iunie 2005, se stabileste lista aparatelor pentru care se plateste remuneratia compensatorie pentru copia privata in domeniul grafic, in urma arbitrajului dintre APDETIC si Organismele de Gestiune Colectiva (OGC). Aceasta lista cuprinde, in ce priveste domeniul grafic: imprimantele, scannerele, multifunctionalele si fotocopiatoarele. Odata cu stabilirea listei aparatelor pentru care se plateste remuneratia pentru copia privata, s-a modificat si cuantumul acesteia, de la 5% la 0,5%-1%.

Astfel, COPYRO cere companiilor importatoare de echipamente IT plata retroactiva a procentului vechi, de 5% din pretul aparatelor, dar aplicat pentru aparatele nou introduse pe lista publicata in iunie 2005.

Initial, COPYRO a notificat firmele membre APDETIC pentru plata cuantumului de 5 la suta retroactiv, din 2005, pentru toate categoriile de echipamente nou introduse pe lista, iar apoi, in lipsa acceptului acestora, le-a actionat in instanta.

Totusi, dintre organismele de gestiune colectiva, numai COPYRO a solicitat plata retroactiva. Celelalte organisme au aplicat noua lista dupa data publicarii sale, adica incepand cu 2005, fara pretentii retroactive.

"Decizia COPYRO duce Romania intr-o directie contrara celorlalte state europene, care, pentru promovarea industriei IT&C, acorda scutiri de remuneratii. Este cazul Portugaliei, care a scutit aparatele digitale de plata remuneratiei compensatorii pentru copia privata", a declarat Valentin Negoita.

Membrii asociatiei APDETIC apreciaza ca aceasta decizie unilaterala a COPYRO ar putea afecta grav industria de IT din Romania. Plata unor sume foarte mari, care reprezinta remuneratii compensatorii pentru copia privata din anul 2002 pana in 2005, ar destabiliza sau chiar falimenta unele companii de IT din Romania, care nu si-au facut provizioane la acel moment si nu au inclus remuneratia compensatorie de 5% in pretul de vanzare, intrucat aceasta nu fusese inca stabilita. Consecinta directa a aplicarii acestei taxe ar fi scumpirea echipamentelor IT pentru ca importatorii sa-si poata recupera pierderile. Aceasta situatie ar dezavantaja companiile existente pe piata IT inainte de 2005, in raport cu cele intrate pe piata dupa adoptarea legii.

Asociatia arata ca demersurile COPYRO sunt sustinute tacit de organisme ale statului. Printre acestea se numara ORDA, al carei rol este de a media in mod impartial conflictul dintre COPYRO si reprezentantii companiilor din domeniul IT.

ORDA a prezentat adesea in instanta documente probatorii in favoarea COPYRO, documente pe care judecatorii se bazeaza in procesele cu companiile din domeniul IT.

"Membrii APDETIC isi exprima, totusi, increderea in impartialitatea doamnei Rodica Parvu, director general ORDA, fosta functionara COPYRO, fata de conflictul dintre reprezentantii utilizatorilor si ai titularilor de drepturi in legatura cu aceasta situatie abuziva", arata sursa citata.

APDETIC este o organizatie profesionala non-profit, independenta, cu personalitate juridica ce reuneste cele mai importante companii producatoare si distribuitoare de echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor din Romania.


Bloombiz
(Sursa: Mediafax)