Oltenia si-a propus sa dea jos eticheta de "pol al saraciei", printr-o reteta ce implica investitii uriase si mii de joburi

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:01
4053 citiri
Oltenia si-a propus sa dea jos eticheta de "pol al saraciei", printr-o reteta ce implica investitii uriase si mii de joburi
Parcul industrial Craiova

Oltenii s-au hotarat sa-si ia destinul in maini si sa scape de saracia care i-a adus, in ultimii 20 de ani, pe ultimul loc in Romania, in ceea ce priveste dezvoltarea economica si nivelul de trai. Reteta autoritatilor locale: reindustrializarea prin crearea de platforme dedicate care sa acorde investitorilor toate facilitatile necesare dezvoltarii unei afaceri.

Un exemplu este chiar platforma industriala Craiova, care s-a dovedit neincapatoare in ultimii 10 ani. In urma cu cativa ani s-a extins, iar acum autoritatile deschid un nou parc industrial in vecinatate, dupa ce au fost ocupate integral cele 18 hectare de teren, puse la dispozitie de autoritati. Acum, alte orase din regiune, precum Slatina, Caracal, Corabia si Calafat, planuiesc sa urmeze calea reindustrializarii craiovene.

Langa parcul industrial Craiova apare o "clona" de doua ori mai mare

Un nou parc industrial de 30 de hectare se va deschide la finalul anului 2014, la doar 500 de metri de actuala platforma de 18 hectare, situata la iesirea din Craiova, spre Pitesti.

Pana in prezent, autoritatile au obtinut suportul CNADNR pentru asigurarea infrastructurii care sa permita fluidizarea traficului in zona si al companiei CEZ, care va asigura racordarea la sistemul de energie electrica.

"Vechile platforme industriale au devenit prizoniere orasului, iar extinderea industriei se bazeaza pe zonele limitrofe. Am inclus in actionariat toate localitatile invecinate, pentru a ne putea baza pe suportul lor deplin", a explicat termenii noului proiect Marian Nicoli, administratorul parcului industrial Craiova. Actionarul principal ramane, totusi, Consiliul Judetean Dolj, care este proprietarul terenului pus la bataie.

De altfel, noul proiect va urma calea batatorita de actualul parc industrial Craiova, care in cei 10 ani de functionare, a atras investitii de zeci de milioane de euro si genereaza, in prezent, peste 1000 de locuri de munca, la o cifra de afaceri lunara de 1,5 milioane de euro, potrivit informatiilor oferite de Marian Nicoli.

Ultima parcela, de circa 7,5 hectare, a fost oferita, luna trecuta, turcilor de la Eti Gida Sanaya ve Ticaret, care vor crea 350 de locuri de munca, in urma unei investitii de 30 de milioane de euro.

Orasele din sudul Olteniei joaca lozul reindustrializarii

Si orasele oltenesti de dimensiuni mai mici si-au propus sa dezmorteasca economia locala, prin acordarea unor astfel de facilitati investitorilor interesati de afaceri in zona.

Astfel, autoritatile din Slatina estimeaza ca in aprilie 2014 vor putea deschide portile viitorului parc industrial al orasului, care se va intinde pe o suprafata de 20 de hectare, aproape de intrarea in municipiu dinspre localitatile Brebeni si Milcov.

In imediata apropiere a parcului industrial care va crea pana la 1000 de locuri de munca, potrivit autoritatilor locale, se afla si platfoma industriala a municipiului Slatina, cu fabrici de anvelope, de prelucrare a metalelor etc.

Dupa vestea pe care au lansat-o vecinii din Slatina, si autoritatile din Caracal au anuntat ca in sedinta de Consiliu Local de la sfarsitul acestei luni, se va aproba infiintarea firmei care va administra un parc industrial care va crea pana la 500 de locuri de munca si care va fi amplasat la intrarea in oras, dinspre Slatina.

Pana acum, cel mai bine s-au miscat doljenii de la Calafat. Deschiderea podului care face legatura cu Bulgaria si care este traversat zilnic de 2000 de masini, a atras deja atentia investitorilor asupra zonei.

Fosta fabrica de zahar si terenul aferent, de 14 hectare, au fost cumparate recent de un investitor privat. Autoritatile locale estimeaza ca vor obtine, pana la sfarsitul anului, titlul de "parc industrial" de la Ministerul Administratiei si Dezvoltarii Regionale.

Oltenia, polul saraciei in Romania

Eforturile autoritatilor de a oferi conditii mai bune pentru investitori ofera Olteniei o sansa pentru dezvoltare economica, in contextul in care regiunea a devenit "polul saraciei din Romania", potrivit concluziilor unui studiu al Blocului National Sindical. Analiza arata ca aproape jumatate din forta de munca ocupata lucreaza in agricultura de subzistenta. Astfel, cu un PIB anual de doar 10 miliarde de euro, regiunea este cea mai saraca din Romania.

Pe de alta parte, 58% din salariati au venituri lunare sub 1.000 de lei si numai 28% dintre salariati au declarat ca lucreaza in domeniul pentru care s-au format.

In Oltenia, situatia este inversa fata de cea la nivel national, unde cea mai mare pondere o au serviciile si cel mai putin industria. Cel mai mare numar de angajati in sectorul industrial il are industria prelucratoare.

#parc industrial Craiova, #nou parc industrial Craiova, #parc industrial Oltenia, #industrie Oltenia , #Industria