Peste 8.000 de persoane au protestat la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist

Joi, 28 Februarie 2013, ora 08:21
1771 citiri
Peste 8.000 de persoane au protestat la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist

Peste 8.000 de persoane din mai multe judete ale tarii, intre care preoti, dar si oameni politici, au protestat, miercuri dupa-amiaza, la Barlad, fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist in Romania, mitingul de protest incheindu-se cu un mars pe strazile municipiului.

Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad a organizat un nou miting de protest in municipiul Barlad, al treilea in ultimul an, fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist in judetul Vaslui, manifestatie la care au participat peste 8.000 de persoane, inclusiv preoti si oameni politici.

Ca si la actiunile similare din primavara anului trecut, protestatarilor din judetul Vaslui li s-au adaugat oameni din judetele Constanta, Galati, Buzau, precum si din municipiul Bucuresti.

Dupa ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Politiei si a Jandarmeriei, distanta dintre Fabrica de Confectii si Piata Civica din Barlad, manifestantii s-au oprit in fata Primariei din localitate, unde au dat citire unei proclamatii impotriva exploatarii gazelor de sist.

"Prin aceasta proclamatie - protest, nu am cerut nimic altceva decat sa fim consultati, ca si societate civila, pe marginea acestui subiect atat de important, explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice. Din toate consultarile si discutiile pe care le-am avut pana acum cu specialisti in domeniu, lucrurile sunt foarte grave. Pana acum, materialele prezentate de GISC in diversele intalniri publice nu au fost demontat nimeni. De aceea, nu putem sa acceptam sa fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotarati sa inceapa treaba. Ei sunt siguri de acest lucru pentru ca au sprijin din partea celor care ne reprezinta, de la cel mai inalt nivel si pana la nivelul autoritatilor locale", a declarat, miercuri, unul dintre membrii GISC Barlad, generalul Neculai Olaru.

Proclamatia va fi inaintata de Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad catre Presedintie, Guvern, Parchetul General si chiar Directia Nationala Anticoruptie.

Protestul celor peste 8.000 de oameni s-a incheiat printr-un mars pe bulevardul principal din Barlad, pana in fata Gradinii Publice din municipiu.

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat, in ultima luna, trei certificate de urbanism pentru tot atatea perimetre din judetul Vaslui unde compania americana Chevron intentioneaza sa faca prospectiuni pentru o posibila exploatare a gazelor de sist.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Marii Negre vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor.

Compania intentioneaza sa inceapa in a doua jumatate a acestui an forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Barlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta.

#proteste barlad gaze sist, #exploatare gaze sist Barlad , #Industria