Preturile din industrie au crescut anual cu 5,9%

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 11:01
1100 citiri
Preturile din industrie au crescut anual cu 5,9%

Preturile productiei industriale per total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere de 5,9% in februarie fata de aceeasi luna din 2011, in timp ce fata de luna precedenta avansul a fost de 0,8%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+31,4%), in industria prelucratoare (+6,0%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+5,0%), in industria extractiva (+2,3%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+11,3%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+4,9%), industria bunurilor de capital (+3,3%), industria bunurilor intermediare (+2,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,5%).

Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au crescut cu 0,6%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 1,1%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de pret in industria prelucratoare (+1,0%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,5%) si la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,2%). In industria extractiva, preturile au scazut cu 1,3%.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,9%), industria bunurilor de uz curent (+0,5%) si industria bunurilor intermediare (+0,3%). In industria bunurilor de capital s-au inregistrat scaderi de preturi (-0,1%).

#preturi producatori, #preturi industrie, #preturi productie industriala , #Industria