Preturile la producator din industrie au crescut cu 8,7%

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 10:28
1175 citiri
Preturile la producator din industrie au crescut cu 8,7%

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere de 8,7% in august fata de aceeasi luna din 2010 si un declin de 0,2% comparativ cu luna precedenta, conform NewsIn.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de august 2010 la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+11,7%), in industria prelucratoare (+9,6%), in industria extractiva (+4,9%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,5%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+12,1%) si industria bunurilor intermediare (+9,8%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,9%), industria bunurilor de capital (+3,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,5%).

Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au scazut in august cu 0,4%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 0,2%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de pret la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+2,8%), in industria extractiva (+0,6%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,2%). Scaderi de pret s-au inregistrat in industria prelucratoare (-0,4%).

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,3%), industria bunurilor de capital (+0,2%) si industria bunurilor intermediare (+0,1%). Industria energetica a inregistrat scaderi de pret (-1,2%).

#pret, #pret producator, #crestere pret , #Industria