Preturile la producator din industrie, avans anual de 6,7% in august

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 11:00
1061 citiri
Preturile la producator din industrie, avans anual de 6,7% in august

Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 6,7% in august fata de aceeasi luna din 2009, in timp ce, fata de luna precedenta, avansul a fost de 0,4%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS), transmite NewsIn.

In iulie s-a inregistrat o crestere anuala a preturilor productiei industriale de 6,9%, in timp ce, fata de iunie 2919, preturile s-au majorat cu 0,1%.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de august 2009 la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+8,3%), in industria prelucratoare (+7,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,9%) si in industria extractiva (+2,5%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+8,0%) si industria bunurilor de uz curent (+6,8%).

Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de capital (+1,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%).

Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat in august o crestere cu 0,5%, in timp ce preturile productiei industriale pentru piata externa au scazut cu 0,3%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+2,9%) si in industria prelucratoare (+0,6%).

Scaderi de preturi s-au inregistrat la produsele din industria extractiva (-0,5%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,2%).

Pe marile grupe industriale, datele INS arata ca au fost inregistrate in august cresteri de preturi in industria bunurilor de uz curent (+1,4%) si industria bunurilor intermediare (+0,7%).

Scaderi de pret se constata in industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,7%), industria energetica (-0,3%) si industria bunurilor de capital (-0,1%).

#preturi, #producator, #industrie, #sector, #energetic , #Industria