Preturile la producator din industrie, avans anual de 8,1% in noiembrie

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 10:06
1188 citiri
Preturile la producator din industrie, avans anual de 8,1% in noiembrie

Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 8,1% in noiembrie fata de aceeasi luna din 2009, in timp ce, fata de luna precedenta, avansul a fost de 0,8%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

In octombrie s-a inregistrat o crestere anuala a preturilor productiei industriale de 7,8%, iar in septembrie, preturile s-au majorat cu 7,9%.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de noiembrie 2009 in industria prelucratoare (9,3%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,3%) si in industria extractiva (2,8%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (10,2%) si in industria bunurilor intermediare (9,4%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (7,6%), industria bunurilor de capital (3,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (0,7%).

Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat in noiembrie un avans de 0,8%, in timp ce preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 0,9%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi in industria prelucratoare (1,0%) si industria extractiva (0,6%). Preturile produselor la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 0,1%, iar cele la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi fata de octombrie 2010 in industria energetica (1,3%), industria bunurilor de uz curent (0,7%), industria bunurilor de capital (0,7%), industria bunurilor intermediare (0,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (0,1%).

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#preturi, #producator, #industrie , #Industria