Productia industriala a crescut cu 5,8% in septembrie

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 11:08
782 citiri
Productia industriala a crescut cu 5,8% in septembrie
Sursa:arhivafoto.ro

Productia industriala a crescut cu 5,8% in septembrie comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent. Cifra a fost influentata de numarul de zile lucratoare si sezonalitate.

In serie bruta, cresterea a fost de 5,5%, iar cel mai mare avans a fost intregistrat de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (8,3%), de industria prelucratoare (5,3%) si de industria extractiva (5,2%), potrivit datelor transmise marti de Institutul National de Statistica (INS).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (10,8%), industria bunurilor de capital (5,1%), industria energetica (4,8%) si industria bunurilor de uz curent (0,9%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 6,2%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in septembrie fata de luna precedenta cu 0,6%, din cauza scaderii inregistrate de toate cele trei sectoare industriale: industria extractiva (-1,3%), industria prelucratoare (-0,7%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,1%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (-4,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata(-1,5%), industria bunurilor de uz curent (-0,5%) si industria energetica (-0,3%). Industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,9%.

In serie bruta, productia industriala a crescut in septembrie cu 15,1% fata de luna precedenta.

In primele noua luni din acest an, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 7,2%. Cele trei sectoare industriale au avut urmatoarele cresteri: industria prelucratoare (7,6%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (5,5%) si industria extractiva (5,4%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (12,6%), industria bunurilor de capital (7,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (4,6%), industria energetica (4,1%) si industria bunurilor de uz curent (1,3%).

In serie bruta, cresterea a fost de 6,8% fata de primele noua luni din 2010.

#productie industriala, #industrie crestere , #Industria