Romania ar putea rata termenul de aliniere la sistemul Kyoto de tranzactii cu credite-carbon

Luni, 07 Mai 2007, ora 03:00
1017 citiri

Romania si Bulgaria ar putea fi singurele state din Uniunea Europeana care vor rata termenul limita, 1 decembrie 2007, stabilit pentru conectarea la sistemul de tranzactionare cu credite de emisii carbon prin Protocolul de la Kyoto, destinat reducerii emisiilor poluante, transmite Reuters.Comisia Europeana vrea ca toate cele 27 de state membre sa se conecteze simultan la sistem, dar respectarea termenului ar putea constitui o problema pentru Romania si Bulgaria, a declarat reprezentantul pentru probleme de clima al Comisiei Europene, Artur Runge-Metzger.

"Din partea noastra exista un angajament politic pentru realizarea conexiunii. Suntem constienti ca ar putea fi o problema in privinta Bulgariei si Romaniei. Odata cu apropierea datei de 1 decembrie, va trebui sa evaluam dimensiunea daunelor produse prin lasarea in urma a unuia sau a doua state", a mai spus Runge-Metzger.

Structura tehnica a pietei de carbon Kyoto, numita Registrul pentru Tranzactii Internationale, a fost construita recent si se afla inca in faza de testare.

Chiar daca legatura fizica intre aceasta structura si piata europeana a emisiilor de carbon va fi realizata, statele comunitare nu vor putea transfera asa-numitele cote de emisii de carbon pana cand nu vor satisface reglementarile de tranzactionare ale Natiunilor Unite, care sustine Protocolul de la Kyoto.

Statele comunitare mai au nevoie de eligibilitate din partea Natiunilor Unite pentru a participa la urmatoarea faza a programului european de tranzactii cu credite de carbon, care incepe in ianuarie 2008.

Problemele tehnice, precum si momentul si modalitatea in care va fi realizata conexiunea intre piata europeana de carbon si piata Kyoto au tensionat o conferinta pe aceasta tema organizata la Cologne.

Piata europeana a carbonului limiteaza emisiile de gaze poluante ale industriei grele, dar permite companiilor sa cumpere permise numite credite de carbon in schimbul finantarii proiectelor nepoluante din statele in curs de dezvoltare, prin intermediul Mecanismului de Dezvoltare Curata al Protocolului de la Kyoto.

In cazul conectarii celor doua piete de carbon, primele contracte pentru astfel de credite ar putea avea loc la 1 decembrie 2007, iar pana in 2012 emisiile de gaze cu efect de sera ar putea fi reduse cu peste un miliard de tone.