Romania, pe locul 2 in UE la cresterea preturilor producatorilor industriali

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 13:37
1442 citiri
Romania, pe locul 2 in UE la cresterea preturilor producatorilor industriali

Romania a consemnat in aprilie al doilea mare ritm de crestere a preturilor practicate de producatorii din industrie din Uniunea Europeana (UE), de 2,5%, fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Eurostat, care a calculat ca la nivelul blocului comunitar indicatorul a scazut cu 3,9%.

Cel mai mare ritm de crestere a preturilor producatorilor industriali a fost inregistrat de Malta (22%), stat urmat, la egalitate, de Romania si Ungaria,precizeaza Mediafax.

Pe pozitia a treia s-a plasat Suedia (1%), iar pe a patra Slovenia, cu o crestere de 0,2% a preturilor in aprilie, in raport cu aceeasi luna a 2008.

Aceste cinci tari sunt singurele care au avut o evolutie pozitiva a indicatorului, acesta scazand in restul de 16 state prezentate de Eurostat.

Cele mai accentuate scaderi au fost consemnate de Olanda (-10,4%), Grecia (-7,8%), Danemarca si Franta (pentru ambele -6,4%).

In perioada analizata, la nivelul Uniunii, preturile energiei au scazut in medie cu 7,2%, iar cele ale bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 2,2%.

La nivelul zonei euro, indicatorul a coborat cu 4,6%. I

n aprilie, comparativ cu luna martie, preturile practicate de producatorii industriali din Romania s-au redus cu 0,1%. La nivelul Uniunii si al zonei euro, indicatorul a scazut cu 1,1% si respectiv 1%.

#preturi, #producatori, #industrie, #indicatori , #Industria