Rosia Montana. Partea plina a paharului: Investitie de un miliard de euro la suprafata

Joi, 22 August 2013, ora 20:00
2997 citiri
Rosia Montana. Partea plina a paharului: Investitie de un miliard de euro la suprafata
Amplasamentul proiectului minier de la Rosia Montana

Rosia Montana ar putea atrage investitii de un miliard de euro in urmatorii doi ani pentru constructia complexului minier, daca reprezentantii Guvernului vor bate palma cu cei de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) pentru inceperea exploatarii efective in 2016.

Un document guvernamental in lucru dezvaluie ca reprezentantii Guvernului sunt in negocieri avansate cu compania RMGC pentru demararea proiectului minier. Conditiile Guvernului ar fi cresterea redeventei de la 4% la 6% din valoarea de productie si cresterea participatiei statului de la circa 20%, la 25%, cu conditia ca toate actele sa fie aprobate la termen.

Astfel, in luna septembrie se estimeaza emiterea hotararii privind acordul de mediu, iar exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul anului. Guvernul va transmite Parlamentului si o lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana. Proiectul va fi declarat de utilitate publica de interes national.

Informatiile din draftul guvernamental nu au fost totusi confirmate de Guvern, desi reprezentantii RMGC recunosc ca "negocierile sunt in desfasurare".

In scenariul in care Guvernul bate palma cu RMGC in conditiile prezentate mai sus, compania va deschide, incepand cu anul viitor, un santier imens pentru constructia infrastructurii necesare, care va "inghiti" circa un miliard de euro.

In principal, RMGC va trebui sa construiasca drumuri industriale, o uzina de preparare, un iaz de decantare, o statie de epurare si baraj pentru ape acide. Reprezentantii companiei mai estimeaza ca, in acesti doi ani, vor fi create 2300 de locuri de munca in cadrul santierului.

Statie pilot de tratare a apelor la Rosia Montana

Investitia totala in cadrul proiectului minier de la Rosia Montana se ridica la doua miliarde de euro: un miliard de euro constructia complexului minier, 500 de milioane de euro cheltuieli in perioada de exploatare si 500 de milioane de euro au fost deja investiti in exproprieri si alte cheltuieli.

Calendarul exploatarii

  • 2016 - primul an de exploatare Se va lucra doar in cariera Carnic si se va depozita minereului cu continut scazut de aur si argint intr-o stiva de minereu sarac, care va fi exploatat timp de 15 ani.
  • 2017 Va incepe, in paralel, exploatarea si procesarea aurului si argintului din cariera Cetate.
  • 2023 Dupa sapte ani de la inceperea exploatarii, se va deschide si cariera Orlea si peste inca doi ani, cariera Jig.
  • 2030 Cariera Cetate este ultima care se va inchide, dupa o perioada de 14 ani de la inceperea exploatarilor.
  • 2032 Se va finaliza exploatarea in complexul minier, inclusiv in depozitul de minereu sarac. Compania ar trebui sa mai activeze inca noua ani in cadrul complexului, pentru refacerea mediului inconjurator.
  • Rosia Montana ramane cel mai controversat proiect din Romania

    Desi investitorii de la Gabriel Resources sunt interesati de mina de aur inca din 1996, opinia publica s-a opus vehement exploatarii pe baza de cianura. Mai multe studii, printre care si cele ale unor grupuri din cadrul Academiei Romane si Academiei de Studii Economice, atrag atentia asupra efectelor dezastruoase asupra mediului, dar si asupra disparitiei unei comunitati cu o istorie de peste 2000 de ani.

    Societatea civila, reprezentata prin asociatii si organizatii nonguvernamentale, a reactionat in ultimii ani printr-o serie intreaga de manifestatii, evenimente si campanii media impotriva proiectului minier.

    Videoclip publicitar in cadrul unei campanii impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana

    Comisia Parlamentului pentru Relatia cu UNESCO este pro exploatare

    Ministrul Culturii, Daniel Barbu si membrii Comisiei Parlamentare pentru Relatia cu UNESCO, printre care se afla Raluca Turcanu, Traian Igas, Victor Paul Dobre si Gabriela Vranceanu Firea, au efectuat, marti, o vizita oficiala la Rosia Montana.

    Membri ai Comisiei Parlamentare pentru Relatia cu UNESCO, imbracati in veste RMGC, in vizita la Rosia Montana

    "Proiectul este foarte important pentru oamenii din zona. In prima faza vor fi mii de locuri de munca, apoi cateva sute de locuri de munca", a declarat senatorul Gabriela Vranceanu Firea.

    Si ministrul Culturii s-a arata impresionat: "Din punctul de vedere al patrimoniului sunt lucruri extraordinare care se intampla aici. Este prima oara cand se face arheologie subterana in Romaniacu forte academice si financiare deocebite. Este remarcabila intentia de valorificare a minelor de la Piatra Corbului si Catalina-Monulesti. Ca ministru al culturii ma bucur de ce am vazut aici".

    Pozitia alesilor nu este insa impartasita si de reprezentantii societatii civile, care critica aspru lipsa de transparenta si de reprezentativitate a parlamentarilor romani. Reprosurile sunt argumentate printr-un reportaj de atmosfera realizat de voluntarii organizatiei nonguvernamentale Rosia Montana:

    Reportaj realizat de organizatia nonguvernamentala Rosia Montana, in cadrul vizitei Comisiei Parlamentului pentru Relatia cu UNESCO, in localitatea Rosia Montana

    #proiect minier Rosia Montana, #exploatatie Rosia Montana, #investitii Rosia Montana , #Industria