Topul industriilor profitabile in 2017

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 13:12
4966 citiri
Topul industriilor profitabile in 2017

Anul 2017 a fost unul bun pentru mediul de afaceri, iar unele industrii au vazut cresteri semnificative, atat la nivelul cifrei de afaceri, cat si al profiturilor inregistrate in primele trimestre.

Un top intocmit de Sageworks, o companie de management al finantelor, si citat de revista Forbes arata ca industriile care au prosperat in acest an sunt cele care nu au urmarit doar maximizarea profiturilor, dar au si investit in dezvoltare.

"Nu toate companiile private tintesc profituri foarte mari. Poate ca industria in care activeaza este sensibila la modificarile de preturi si se bazeaza mai degraba pe cresterea volumului de vanzari (asa cum este cazul lanturilor de supermarketuri) sau poate investesc o parte din profit in directia dezvoltarii. Insa, in cele mai multe cazuri, industriile din fruntea topului sunt cele care au si profituri mari, si beneficii financiare de pe urma investitiilor", remarca analistul Sageworks, Libby Bierman.

Prima in topul industriilor profitabile, care isi mentine locul de ani de zile, este cea a contabilitatii si auditului. Companiile care activeaza in acest domeniu au avut profituri echivaland cu 18,4% din vanzari. O explicatie pentru acest fenomen este faptul ca aceste companii nu au nevoie sa investeasca multi bani in achizitionarea de echipamente sau noi tehnologii, fiind bazate mai degraba pe forta de munca. Singurele investitii importante se fac in achizitionarea de noi softuri, care sa le automatizeze munca si sa le sporeasca productivitatea.

Locul al doilea este ocupat de industria companiilor de leasing si a celor de imobiliare, cu o profitabilitate de putin peste 18%. In timpul crizei din 2008, acestea au avut o scadere semnificativa, iar revenirea lor in top este corelata de specialisti cu o crestere a puterii de cumparare si a consumului. De asemenea, contextul economic favorabil, care i-a incurajat pe antreprenori, a dus la o crestere a cererii pentru serviciile oferite de astfel de companii.

Firmele de avocatura ocupa al treilea loc, cu o profitabilitate de 18%. "Multe dintre industriile prezente in acest top sunt de ani de zile ocupantele primelor locuri in topul celor mai profitabile. Este vorba in special de firmele care se bazeaza pe capital uman", adauga Bierman. Pentru ca in multe dintre ele intrarea se face pe baza obtinerii unor certificate sau atestate ale studiilor de specialitate, aceste companii investesc inclusiv in programe de training si de formare pentru angajati, astfel incat sa isi mentina pozitia intr-un domeniu competitiv.

Si industriile pe care se sprijina domeniul imobiliarelor au avut cresteri semnificative in ultimii ani. Industria constructiilor a revenit in forta in 2015, cand a inregistrat un avans de 10,4% fata de anul precedent. Iar in 2016 si 2017, trendul ascendent s-a mentinut.

Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii, compania romaneasca detinuta de omul de afaceri Cezar Rapotan, a inregistrat o crestere a profitului de zece ori mai rapida fata de cifra de afaceri, cu 22%, de la 44,8 milioane de lei la 55 de milioane de lei.

Investitiile au fost realizate in special in directia extinderii flotei de transport, dar si in aplicatii si sisteme IT al caror scop este acela de a optimiza operatiunile si a creste productivitatea.

Companiile private de sanatate, precum si cabinetele medicilor stomatologi, au investit in tehnologie si echipamente, pentru ca si concurenta pe aceasta piata a crescut, iar oamenii au inceput sa caute servicii performante si de calitate. Aceeasi crestere a profitabilitatii au vazut-o si laboratoarele medicale si de diagnostic, precum si cabinele medicilor fizioterapeuti.

Topul este completat de industria exploatarii de minereuri nemetalifere si industria petrolului. Este de asteptat insa ca aceste industrii sa isi schimbe modalitatile de operare, pe masura ce tot mai multe state anunta ca vor sa isi reduca emisiile de carbon si sa renunte la metodele de exploatare care dauneaza mediulului. Cel mai probabil, in urmatorii ani vom vedea intrand in top si industrii bazate pe fabricarea si furnizarea de materiale ecologice, in special panouri solare sau centrale eoliene.

Foto: Shutterstock/Copyright:yuttana Contributor Studio

#top industrii 2017 , #Industria