Vosganian vrea industrii de varf in Romania

Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:54
3559 citiri
Vosganian vrea industrii de varf in Romania
Sursa foto: www.trilulilu.ro

Romania trebuie sa inceapa dezbaterea privind reindustrializarea, proces care va presupune ca aceasta sa "arda etape" si sa intre direct in industriile de varf, a declarat, marti, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o dezbatere privind economia romaneasca.

"Romania trebuie sa reinceapa dezbaterea privind reindustrializarea, dar asta nu inseamna sa incepem iar cu Bumbesti-Livezeni si cu electrificarea. Reindustrializarea inseamna sa ardem etape si sa intram direct in industriile de varf.

Poate va trece mult pana vom face rulmenti, ca suedezii, dar am putea, intrand pe tehnologia 3D, pe industria laserului si pe alte industrii similare, unde avem deja expertiza, sa debutam chiar in avangarda procesului de reindustrializare, ne mai vorbind de alte industrii traditionale, pe care riscam sa le pierdem - cum este industria gazului, industria siderurgica sau industria chimica", a spus Vosganian.

Strategia Guvernului privind reindustrializarea, prezentata in doua saptamani

Potrivit acestuia, obiectivele Ministerului Economiei se axeaza pe competitivitate si pe reindustrializare. In acest sens, ME va prezenta Guvernului, peste doua saptamani, strategia de reindustrializare a Romaniei, avand ca obiectiv anul 2020.

"Noi, peste doua saptamani, vom demara eforturile pentru a prezenta Guvernului strategia de reindustrializare a Romaniei, care nu va fi chiar foarte ambitioasa. Ne propunem un orizont pana in 2020, pentru ca realitatea este din ce in ce mai dinamica si aceasta strategie va evalua resursele pe care le avem, impedimentele si oportunitatile de natura legala, impedimentele si oportunitatile in cea ce priveste contextul international si care sunt tintele pe care trebuie sa le avem in vedere, atat in ceea ce priveste resursele nationale si capitalul romanesc, dar si in ceea ce priveste investitiile straine", a explicat ministrul.

El a adus ca argument faptul ca procesul de reindustrializare nu preocupa doar Romania, ci exista o dezbatere europeana in aceasta privinta, punandu-se "in mod serios" ideea elaborarii unei strategii de reindustrializare, adresata tuturor marilor industrii.

"Situatia este atat de urgenta, incat unele tari, cum ar fi Franta, propun sa existe un anumit regim al importurilor, si anume marfurile similare sa nu poata intra decat daca in pretul lor se incorporeaza cheltuielile pe care tarile UE le fac pe probleme de mediu, de etichetare, de ambalare etc., pentru a reduce impactul concurentei din pietele terte. Romania este in prim planul acestei dezbateri. Am fost, saptamana trecuta, la o dezbatere, impreuna cu reprezentantul Frantei, Belgiei si al Luxemburgului in ceea ce priveste industria siderurgica", a precizat Varujan Vosganian.

#industrializare Romania, #Vosganian declaratii industrializare, #reindustrializare Romania 2013 , #Industrie usoara