Alimente versus inflatie

Vineri, 04 Ianuarie 2008, ora 12:15
960 citiri
Alimente versus inflatie

Principala provocare pentru evolutia inflatiei in anul 2008 o reprezinta preturile alimentelor, se arata intr-o analiza a Bancii Centrale Europene.

Specialistii estimeaza ca scumpirea materiilor prime, in special la cereale si plante oleaginoase, va continua pana spre mijlocul anului, pretul produselor finite - paine, ulei, zahar etc. - fiind astfel din ce in ce mai mari.

De cealalta parte, organizatiile autohtone de afaceri, dar si sindicatele, estimeaza pentru tara noastra cresteri semnificative ale preturilor pentru alimente, care se vor manifesta cu precadere in primele trei-patru luni din 2008.

Astfel de predictii nu numai ca ajung sa devina realitate, dar provoaca si un efect psihologic in special in randurile comerciantilor, care tind sa majoreze preturile doar pe baza zvonurilor. Avand in vedere aceste perspective, Consiliul guvernatorilor BCE anunta, in documentul citat, ca va monitoriza atent toate evolutiile sectoriale.

Expertii europeni arata, in acest sens, ca "trebuie preintampinate in primul rand efectele secundare ale scumpirilor".

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.