Alpha Bank: cursul valutar va ajunge 4,3 lei/euro

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 22:25
1694 citiri
Alpha Bank: cursul valutar va ajunge 4,3 lei/euro

Cursul se va plasa intre 4,1 si 4,4 lei/euro pana la finele acestui an, dar cu o probabilitate de 90% se va situa intre 4,2 si 4,3 lei/euro, intrucat se pare ca nu au existat derapaje inflationiste determinate de aceasta plaja a paritatii, afirma presedintele executiv Alpha Bank, Sergiu Oprescu. 

"Nu anticipez ca va iesi din aceasta plaja, pentru ca anumite asteptari inflationiste sunt ancorate deja de acest nivel. (...) Pe de alta parte, anumiti indicatori macroeconomici s-au imbunatatit dupa semnarea acordului cu FMI", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Alpha Bank Romania.

El a mentionat ca, daca exista o tendinta a monedei nationale, atunci aceasta este mai degraba una de apreciere. 

Referindu-se la deciziile de politica monetara ale BNR, Oprescu crede ca institutia a anticipat corect atunci cand a considerat inflatia o problema inca "senzitiva" si, drept urmare, masurile adoptate au avut o cadenta potrivita.

"Consider ca BNR va continua trendul de scadere al dobanzii de politica monetara. S-ar putea sa ne asteptam la o noua reducere la urmatoarea intalnire (din 29 septembrie - n.r.), de 0,5 puncte procentuale, pentru ca inflatia nu da nicio tendinta de crestere si, ca atare, banca centrala se simte mai confortabil in ceea ce priveste riscul cresterii preturilor de consum", a spus seful Alpha Bank Romania.

Pe de alta parte, el crede ca in momentul de fata o scadere a dobanzilor din sistem este necesara economiei, astfel incat banii sa inceapa sa circule mai liber, fara "oprelistea" costurilor ridicate.

Oprescu a explicat ca nivelul dobanzilor este mai mult legat in prezent de nivelul neperformantei creditelor, decat de costul banilor reflectat de dobanda de politica monetara.

"Cred ca si tendinta de scadere a ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta se va mentine, pentru ca nu mai exista riscul ca banii sa plece din Romania prin eliberarea rezervei. Acest lucru este testat deja de BNR intrucat s-a creat mecanismul si sistemul de raportare pentru vizualizarea angajamentelor bancilor. Anticipez ca rata rezervelor minime obligatorii va mai scadea pana la finele anului cu 5 puncte procentuale la pasivele in valuta ale bancilor", a spus Oprescu.

Consiliul de Administratie al BNR se va mai reuni pana la sfarsitul acestui an de doua ori pentru a discuta problemele legate de politica monetara, pe 29 septembrie si pe 3 noiembrie.

#alpha, #bank, #curs, #valutar , #Inflatie