Bancile acorda in continuare credite in valute exotice, in ciuda avertismentelor BNR

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 13:40
1347 citiri
Bancile acorda in continuare credite in valute exotice, in ciuda avertismentelor BNR

Bancile care ofera credite in franci elvetieni prognozeaza o crestere a acestora in 2008, in timp ce bancile care nu cuprind in portofoliul lor astfel de imprumuturi califica aceasta directie drept iresponsabila, in ton cu avertismentele BNR.Presedintele Volksbank, Gerald Schreiner, declara saptamana trecuta ca imprumuturile in franci elvetieni acordate de banca pe care o conduce au reprezentat o treime din totalul portofoliului de credite din 2007, de 2,21 miliarde de euro. Pana la sfarsitul lui 2008, reprezentantii bancii au declarat pentru NewsIn ca se asteapta ca ponderea sa se mentina la aproape o treime, dar pe fondul cresterii volumului total de credite la 3,4 miliarde de euro.


La OTP Bank Romania, creditele in franci elvetieni au reprezentat mai mult de o treime (36%) din totalul pe 2007, de 642,9 milioane de euro.


In acest an insa, avand in vedere pozitia Bancii Nationale, majoritatea analistilor bancari anticipeaza o diminuare a ponderii creditelor in franci elvetieni in portofoliul total de credite din Romania. Cu toate acestea, reprezentantii OTP Bank Romania, citati de NewsIn, spun ca volumul acestora va fi cu siguranta mai mare.


Si Raiffeisen Bank Romania considera ca e posibil ca ponderea creditelor in franci elvetieni sa sufere o usoara scadere, dar e putin probabil ca aceasta sa se resimta si in privinta volumului, in conditiile in care cererea de imprumuturi e in continua expansiune.


Creditele in franci elvetieni se regasesc si in oferta Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millenium Bank si Piraeus Bank.


Banca Romaneasca a oferit in primele luni ale anului trecut si credite in yeni japonezi, dar a renuntat la ele din aprilie 2007, sustinand ca nu au prezentat interes pentru public.


BNR e nemultumita de expansiunea creditarii in franci elvetieni si ia masuri


Nemultumita de nivelul ridicat al creditarii in valuta, asupra careia masurile de politica monetara ale BNR au o putere limitata, banca centrala a impus la ultima sedinta cresterea provizioanelor la imprumuturile in valuta.


In plus, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara cu ocazia prezentarii Raportului trimestrial asupra inflatiei ca avansul creditelor in monede exotice - precum cele in franci elvetieni - implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile la aceste credite sunt mai mici.


"Francul elevetian este in mod traditional o moneda de refugiu", in care fac plasamente investitorii in perioade tulburi, intarindu-l, explicase Isarescu, care adaugase ca banca centrala ar putea lua masuri, fara sa dea insa detalii.


Presedintele BRD SocGen, Patrick Gelin, a reluat ideea guvernatorului mentionand ca, din punctul sau de vedere, "e o nebunie din partea bancilor sa acorde credite in franci elvetieni in Romania, iar BRD nu are deloc in portofoliu credite in aceasta valuta, din cauza riscurilor pe care le implica".


Presedintele Volksbank mentiona, insa, ca nu considera creditele in franci elvetieni ca fiind foarte riscante si aduce ca argument faptul ca dobanzile atasate acestei valute nu au fluctuat semnificativ in ultimii cinci ani.


Analistii pietei bancare estimeaza ca aproximativ un sfert din totalul creditelor nou acordate in 2007 au fost in monede exotice, precum francii elvetieni.


Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la sfarsitul anului trecut, creditele in lei – de 67,7 miliarde lei – detineau o pondere de numai 45,7% din totalul creditelor neguvernamentale acordate de banci ce echivalau cu 148,18 miliarde lei (41 miliarde euro).


Cat priveste creditele acordate populatiei, acestea echivalau cu 71,5 miliarde lei la sfarsitul anului trecut, din care imprumuturile in moneda nationala reprezentau doar 47% (33,57 miliarde lei).


Din totalul creditelor acordate populatiei pana la sfarsitul lui 2007, creditele in euro au detinut o pondere de 44,2%, echivaland cu 31,6 miliarde lei, in vreme ce restul imprumuturilor au fost acordate in alte valute, potrivit datelor BNR.