Banii romanesti, de la hartie la euro

Duminica, 03 Mai 2009, ora 00:43
1705 citiri
Banii romanesti, de la hartie la euro

Romania ar trebui sa treaca la euro de la 1 ianuarie 2014, conform calendarului de aderare. In timp ce Fondul Monetar International recomanda ca adoptarea monedei unice sa se faca cat mai curand, cea mai mare parte a economistilor sustin ca tara noastra nu este pregatita sa renunte la leu. Evz va prezinta leii care s-au plimbat prin buzunarele romanilor din anii '90 si pana in prezent.

Astfel, in cazul in care termenul din calendarul de aderare va fi respectat, romanii va trebui sa uite de "formele" imbracate de leu si sa se obisnuiasca cu banii europeni. Dupa schimbarea sistemului monetar, realizata in anii '90, moneda nationala a luat forma a zeci de monede si bancnote, schimbare determinata mai ales de cresterea inflatiei si de devalorizarea leului.

Denominarea din 2005

Chiar daca forma masei monetare aflata in circulatie in anii '90 a fost marcata de schimbari dese ale formelor bancnotelor si monedelor, cea mai importanta modificare s-a produs odata cu denominarea, la 1 iulie 2005.

Atunci, moneda nationala a fost denominata astfel incat 1 leu nou de azi, echivala cu 10.000 lei vechi. Leii vechi au avut putere circulatorie pana la data de 31 decembrie 2006, iar in intervalul 1-31 ianuarie 2007, insemnele monetare din vechea emisiune, care si-au pierdut puterea circulatorie la 1 ianuarie 2007 au putut fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la Banca Nationala a Romaniei si ale Trezoreriei Statului.

Astfel, banii uzati de hartie au luat azi forma bancnotelor din polimeri, cu insemne specifice, greu de falsificat. Dupa 1990, leul a luat diverse forme, de la banutul din otel placat cu cupru, pana la bancnota din polimer cu chipul lui Iorga.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#bani, # moneda, # euro , #Inflatie