BCR: Agricultura si gazele naturale vor creste inflatia la 4%

Joi, 30 August 2012, ora 13:07
1671 citiri
BCR: Agricultura si gazele naturale vor creste inflatia la 4%

Analistii BCR au majorat estimarea privind inflatia din acest an de la 3,7% la 4%, influentata de productia agricola slaba, insa nu exclud atingerea unui nivel de 4,2%, dupa cresterea preturilor gazelor naturale, la cererea FMI.

"Am crescut estimarea inflatiei la 4%, avand ca motiv principal productia agricola slaba, cu impact direct asupra inflatiei, intrucat produsele alimentare detin 37% din cosul de consum", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, economistul-sef al BCR, Eugen Sinca.

El a aratat ca inflatia este influentata puternic si de cursul de schimb, in conditiile in care atunci cand leul se depreciaza cresc preturile, insa o scadere a cotatiilor nu este urmata si de reducerea preturilor.

Sinca a precizat ca estimarea inflatiei a fost ajustata si cu cresterea preturilor gazelor in gospodarii si la companii, dupa cum a anuntat seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, la ultima vizita in Romania.

Seful FMI a anuntat necesitatea cresterii pretului gazelor naturale, din septembrie, cu 5% pentru consumatori si 10% pentru companii.

"Este posibil ca in septembrie inflatia sa iasa din tintele BNR, de 4%, la 4,1-4,2%, urmand ca pe final de an sa se inscrie in 4%, limita superioara a BNR. Nu excludem insa ca la sfarsitul anului, in decembrie, cresterea inflatiei sa fie si de 4,2%", a mentionat Sinca.

El a aratat ca in prima parte a anului viitor inflatia ar putea iesi din nou din tinta. Analistii BCR prognozeaza pentru 2013 o inflatie de 3,5%.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat in iulie la 3%, dupa o crestere a preturilor de 0,59% fata de iunie.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

La inceputul lunii august banca centrala a anuntat ca mentine prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar a aratat ca majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor niveluri, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#estimare inflatie BCR, #inflatie Romania 2012 , #Inflatie