BNR: criza ne saraceste

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 14:43
1776 citiri
BNR: criza ne saraceste

Efectele directe ale turbulentelor internationale sunt limitate in Romania; in schimb, cele indirecte ne afecteaza mai tare.

Desi efectele directe ale crizei asupra Romaniei au fost limitate, cele indirecte se resimt mai puternic, a anuntat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, cele cinci canale prin care vom simti cel mai mult impactul crizei sunt: comercial, financiar, al increderii, al cursului de schimb si, nu in ultimul rand, al avutiei.
 
„Nu stim cat de adanca este aceasta criza, de aceea ne va fi foarte greu sa-i anticipam efectele. Ne mentinem punctele de vedere ca efectele directe ale crizei sunt limitate si revin cu ideea ca, inclusiv dupa august, la a treia evaluare, nu am constatat o expunere la produse toxice“, a mai spus Isarescu. Totodata, el a declarat ca se observa o incetinire a cresterii exporturilor si a importurilor.

La capitolul incredere, guvernatorul BNR a spus ca „cele mai periculoase efecte, in acest moment, sunt exagerarile si saritul dintr-o extrema in alta. Se observa mai putina disponibilitate din partea investitorilor straini pentru Romania, dar acest lucru este valabil si pentru statele vecine“.
 
Guvernatorul i-a sfatuit pe cei care cred ca sunt bogati sa revina cu picioarele pe pamant. „Cei care au proprietati prin nordul Bucurestiului nu sunt atat de bogati pe cat cred. Acestia ar trebui sa revina cu picioarele pe pamant“, a spus el.

In plus, romanii resimt puternic impactul turbulentelor externe prin deprecierea monedei nationale fata de euro, care scumpeste creditele in moneda europeana si bunurile si serviciile importate.

Sustinerea leului a costat 10 miliarde de euro
 
BNR impreuna cu guvernul au stabilit tinta de inflatie pentru 2010 la 3,5%, cu o variatie de plus/minus un punct procentual, asemenea celei anuntate pentru 2009. Pentru anul acesta, banca centrala isi mentine prognoza de inflatie la 4,5%. „Estimam ca spre sfarsitul anului in curs reintram in intervalul de inflatie tintit“, a declarat Isarescu. Pe de alta parte, el a recunoscut ca, in perioada 2005-2007, banca centrala a cumparat 10 miliarde de euro pentru echilibrarea cursului de schimb. Dupa ce a cumparat euro si a furnizat lei in piata, BNR a inceput operatiunile de sterilizare.

Din acesti bani, trei miliarde de euro au fost achizitionate la o cotatie de 3,1-3,11 lei/euro. „Regret ca nu am cumparat mai multi euro in acea perioada. Poate ca acum situatia ar fi stat altfel daca luam mai mult“, a precizat guvernatorul Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, # criza, # leu, # efecte , #Inflatie