Cartofii si inflatia - Opinie Ilie Serbanescu

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:40
2984 citiri
Cartofii si inflatia - Opinie Ilie Serbanescu

Cartofii iar i-au jucat o festa dlui Isarescu. Si-au marit pretul si i-au stricat prognoza guvernatorului, accelerand inflatia, adica indicele general al preturilor de consum.

De cativa ani, dl Isarescu isi justifica absolut toate ratarile de tinte sau de prognoze de inflatie cu modificarile de preturi la cartofi sau oua! Pentru dl Isarescu, nu exista nici preturile la benzina sau motorina, nici tarifele la electricitate, gaze sau caldura, ci doar preturile la cartofi si oua!

Dl Isarescu trece drept om serios. Si nici asa sa fie cum spune domnia sa si n-ar trebui sa-si justifice astfel ratarile sau, dimpotriva, realizarile. Caci in acest fel tot ceea ce spune ajunge sa nu mai fie credibil. Si n-ar trebui sa umble cu asemenea justificari, chiar daca inflatia de care vorbeste ar fi pe deplin reala. Dar este oare reala?

Cat costa economic si politic obtinerea unei inflatii mici?

Pentru politica pe care o duce, dl Isarescu are nevoie de o inflatie mica si in scadere. Deoarece asa ii cere FMI si comunitatea bancara internationala pe care o slujeste. Nu ca inflatia mica si in scadere n-ar fi buna, ci daca inflatia mica si in scadere este si posibila in stadiul actual de dezvoltare a tarii! Rezulta aceasta natural din starea economiei sau este realizata prin diferite tertipuri? Si mai este o problema: cat costa economic si politic obtinerea unei inflatii mici si in scadere in functie de mijloacele utilizate in acest scop?

Daca stadiul de dezvoltare nu permite o asemenea inflatie inseamna ca aceasta se realizeaza pe seama a altceva, mai precis pe seama fie a compromiterii cresterii economice fie a fortarii deficitului extern. Dl Isarescu foloseste masiv aceste deturnari pentru a se afisa cu o inflatie mica si in scadere. In perioada de crestere economica (2003-2008), a folosit, cu atat mai grav cu cat cresterea economica era nesanatoasa, aprecierea, dezastruoasa ca politica si efecte, a leului, cu pretul mult mai mare al unui dezechilibru extern fabulos si a unei indatorari instabilizatoare pe decenii.

In perioada de criza ce a urmat, dl Isarescu a mentinut inflatia pe seama caderii economiei si supraevaluarii leului, cu pretul mult superior al sufocarii economice nu numai pe termen scurt, ci si mediu si lung. Acesta prin faptul ca a convenit cu FMI practicarea unei politici de tipul participarii la euro, desi Romania nu era parte, de fapt o politica vizand interzicerea utilizarii pentru ajustari a cursului si preturilor in scopul inevitabilei acomodari a economiei la situatia de criza. Totul a fost aruncat, precum in zona euro, pe ajustarile fiscal-bugetare din parohia guvernului.

Inflatia nu ajunge sa fie suficient de mica pe cat ar vrea dl Isarescu

Si, in locul unei inflatii care ar fi fost suportata de toata lumea, au fost pusi la plata doar salariatii prin taieri de salarii, pensionarii prin inghetari de pensii si contribuabilii prin majorari de TVA, bucurandu-se de o protectie nejustificata bancile si debitorii lor nesabuiti care creasera situatia ce reclama ajustari.

Cu toate aceste deturnari si diversiuni, inflatia nu ajunge sa fie suficient de mica pe cat ar vrea dl Isarescu si comunitatea bancara ale carei interese le serveste. Si atunci o mare masluire se produce la nivelul statisticii. Institutul National de Statistica este o institutie serioasa, iar pentru inflatie nu exista practic o alta sursa de estimare si calcul. Dar, de la instituirea euro, diferite statistici din insasi Uniunea Europeana au fost deliberat fortate pentru ca euro sa fie asociat cu o inflatie redusa.

"Tehnica" folosita de Eurostat a fost de a subevalua, in cosul de calcul al inflatiei, ponderea de reprezentare a produselor si serviciilor ale caror preturi si tarife se stie prea bine ca se majoreaza constant. Este vorba indeosebi de combustibili si energie (benzine, motorine, agenti termici, electricitate, gaze). Daca reprezentarea acestora este mica in totalul cosului de consum, cresterea pretului lor, oricat de substantiala ar fi, "cantareste" putin! Si ti se prezinta ca inflatia este mica, cu toate ca pe tine te arde la buzunar!

Cui va da satisfactie dl Isarescu: corporatiilor din energie sau bancilor?!

In toate tarile UE exista acest efect, dar in Romania este dramatic. Si in avantajul BNR si al dlui Isarescu! De ce?! Simplu! Preluarea la cote apropiate a ponderii carburantilor si energiei in totalul cosului de consum (pe baza caruia se calculeaza inflatia) este puternic distorsionanta pentru situatia reala din Romania, avand in vedere nivelul de cateva ori mai mic al veniturilor din Romania si deci greutatea cu mult mai mare cu care apasa aceste costuri in cantarul global.

Este nu doar o simpla curiozitate ce va face dl Isarescu in conditiile apropiatei liberalizari (de fapt o crestere aiuritoare) a preturilor la energie, impusa de FMI si marile corporatii vest-europene prin agentia lor de vanzari numita Comisia de la Bruxelles. Cui va da satisfactie dl Isarescu: corporatiilor din energie sau bancilor, oricum tot vest-europene?!

Deocamdata, oamenii de la orase sunt gatuiti de cresterile de preturi ale benzinei si incalzitului casei, dar inflatia comunicata de statistici apare mica. Si in aceste conditii vine dl Isarescu si ne explica cum este dependenta inflatia de evolutia preturilor la cartofi si oua! Mie unuia, ca om batran - si nici dl Isarescu nu este cu mult mai tanar! - mi-ar fi jena sa tot pedalez pe povestea cu cartofii si oualele cand cartelul strain de pe piata carburantilor ne cocoseaza cu preturile in sageata la benzina si motorina, impotriva oricaror considerente si norme ale economiei de piata, caci cresterile se produc in conditiile scaderii cererii din cauza crizei si austeritatii!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie bnr, #inflatie Ilie Serbanescu, #Serbanescu Isarescu, #opinie Ilie Serbanescu , #Inflatie