Competitivitatea economiei romanesti va depasi in 2006 media europeana

Sambata, 09 Decembrie 2006, ora 05:54
839 citiri

Competitivitatea economiei romanesti, calculata ca raport intre remunerarea salariatilor si produsul intern brut (PIB), va depasi, in 2006, media europeana si se va situa, in 2007, la valori apropiate de cele europene, arata un studiu elaborat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), publicat vineri.Raportul dintre remuneratia pe salariat si valoarea reala a produsului intern brut pe persoana ocupata (costul unitar real al muncii) ar putea scadea in acest an cu 2,1%, dupa un avans de 8,2%, inregistrat in 2005, si ar putea scadea, in 2007, cu 0,3%, se afirma in studiu. In UE, acest raport va scadea cu 0,8% anul acesta si cu 0,6% in 2006, potrivit datelor CNP.

Costului unitar real unitar al muncii s-ar putea majora ca urmare a unor cresteri salariale nejustificate de productivitatea muncii, iar acest fapt poate indica faptul ca exista presiuni din partea cererii asupra inflatiei, se mai spune in studiul elaborat de CNP.

In privinta costului unitar nominal al muncii, CNP estimeaza ca acesta va creste, in Romania, cu 8,6% in 2006, fata de 21% in 2005, iar in 2007 va creste cu 8%. In UE, costul unitar nominal al muncii va creste cu 0,9% in 2006 si cu 1,3% in 2007, potrivit CNP. Diferenta dintre ritmul de crestere a costului unitar nominal al muncii din Romania si cel din UE este explicata de CNP prin persistenta unor indici ridicati de pret in Romania.

"Singura tara care inregistreaza castiguri superioare de competitivitate chiar si in termeni nominali este Germania, evolutie pozitiva inceputa inca din 2004 si care va continua, conform prognozelor Comisiei Europene pana in 2007", se mai arata in studiul CNP.

"Dinamicile pozitive ale costului unitar al muncii la nivelul Uniunii Europene sunt datorate cresterilor moderate la nivelul salariilor, care pot fi explicate de o serie de factori, printre care cresterea credibilitatii politicii monetare, schimbarile structurale pe piata muncii, dar si modificarile structurale legate de globalizare. In termeni reali, costul unitar al muncii prezinta, atat pe ansamblul Uniunii Europene, cat si in cazul celor 14 state membre, valori negative si este semnificativ faptul ca oscilatiile anuale nu sunt pronuntate", se mai spune in studiul CNP.

CNP anticipa, in prognoza sa de toamna, o incetinire a ritmului de crestere a costului nominal, de la 8,6% in acest an, la 3,3% in 2010.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)