Dochia: Pentru mediul de afaceri cresterea inflatiei inseamna incertitudine

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 11:59
1763 citiri
Dochia: Pentru mediul de afaceri cresterea inflatiei inseamna incertitudine

Rata anuala a inflatiei a atins in septembrie maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, care estima o inflatie de 3,2% in 2012.

Depasirea pragului de cinci procente poate constitui o "surpriza" care le poate strica planurile de afaceri antreprenorilor, explica analistul economic Aurelian Dochia.

Analistul financiar a explicat ca o crestere a inflatiei constituie un risc suplimentar pe care investitorii trebuie sa si-l asume, pentru ca ar putea duce la o crestere a costurilor de finantare.

"Investitorii trebuie sa se adapteze la inflatie, dar evident ca o crestere mai mare a incertitudinii ii va face sa ceara randamente ceva mai mari pentru a investi, deci costurile de finantare vor creste", a adaugat Dochia.

In opinia sa, nivelul maxim atins de inflatie ar putea reprezenta un avantaj pentru producatorii din zona alimentara. Ei ar putea sa fie avantajati intr-o prima faza de cresterea preturilor, o consecinta a majorarii ratei inflatiei. "Dar pe parcurs, pe masura ce cresterea preturilor se transmite de la un sector la altul, efectul este cresterea incertitudinii. Cu alte cuvinte, sa nu isi poata face planuri de afaceri pe termen lung".

Inflatia a atins in septembrie maximul din acest an: 5,33%

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

Inflatia din zona euro, in crestere in luna august

La inceputul lunii august banca centrala a anuntat ca mentine prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar a aratat ca majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor niveluri, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata inflatie nivel maxim, #inflatie mediu afaceri, #oameni afaceri inflatie, #inflatie companii , #Inflatie