Eurostat: Inflatia in zona euro a scazut la 1,2% in mai

Marti, 04 Iunie 2019, ora 12:59
1335 citiri
Eurostat: Inflatia in zona euro a scazut la 1,2% in mai
Foto: CC0 Creative Commons

Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut la 1,2% in mai, de la 1,7% in luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat), in timp ce analistii se asteptau ca rata inflatiei sa scada la 1,3% luna trecuta.

Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.

Reducerea inflatiei in zona euro in luna mai se explica in principal prin evolutia preturilor la energie, care au inregistrat o crestere de doar 3,8%, dupa un avans de 5,3% luna precedenta, in timp ce preturile la alimente, bauturi si tigari au urcat cu 1,6%, fata de o expansiune de 1,5% in aprilie.

In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 0,8% in mai, de la 1,3% luna precedenta. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.

Estimarea publicata marti de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 18 iunie.

Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a crescut in aprilie la 1,7% in zona euro si la 1,9% in Uniunea Europeana, iar Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie zona euro , #Inflatie