Eurostat: Romania, Ungaria si Slovacia au cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE

Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 13:49
3727 citiri
Eurostat: Romania, Ungaria si Slovacia au cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost in octombrie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in septembrie, si de 1,1% in Uniunea Europeana, mai mica fata de luna precedenta, respectiv 1,2%, iar Romania, Ungaria si Slovacia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este tot mai departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.

In octombrie 2018, rata inflatiei in zona euro si in UE era de 2,3%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,2%), Ungaria (3%) si Slovacia (2,9%), iar cele mai scazute in Cipru (minus 0,5%), Grecia (minus 0,3%) si Portugalia (minus 0,1%).

Comparativ cu luna precedenta, inflatia anuala a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in opt si a urcat in cinci tari membre.

In cazul zonei euro, cea mai ridicata contributie la rata anuala a inflatiei a venit de la tarifele la servicii (0,69 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,29 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,32 puncte procentuale).

In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a mentinut la 1,2% in octombrie, similar cu nivelul inregistrat luna trecuta.

Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.

#inflatie romania, #rata inflatie , #Inflatie