Inflatia a explodat in iulie: Fructele si energia electrica, in topul scumpirilor

Vineri, 10 August 2012, ora 15:14
2031 citiri
Inflatia a explodat in iulie: Fructele si energia electrica, in topul scumpirilor

Rata anuala a inflatiei a fost de 3% in luna iulie, in urma cresterii preturilor cu 0,59% in aceasta perioada, anunta Institutul National de Statistica (INS).

"In luna iulie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare", arata INS, intr-un comunicat citat de Mediafax.

La alimente, cea mai mare crestere a preturilor, de 1,5%, a fost inregistrata la fructe proaspete. Cartofii au avut cea mai mare scadere de pret (6,2%).

In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la energia electrica (5,3%) si tigari (1,2%),

Pe segmentul serviciilor, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la tarifele de telefonie (1,9%) si transport aerian (1,9%).

In perioada august 2011 - iulie 2012, cresterea medie a preturilor pe total, determinata pe baza IPC (indicele preturilor de consum), a fost de 2,8%.

Cresterea preturilor determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a ajuns la 2,9% in aceeasi perioada, scrie Mediafax.

In luna iunie, rata lunara a inflatiei a fost negativa, preturile scazand cu 0,04%, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

Isarescu: Romania are o inflatie europeana. In 2013 va fi de 3%

La inceputul lunii august banca centrala a anuntat ca mentine prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar a aratat ca majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor niveluri, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice.

Mugur Isarescu: Inflatia a evoluat in sens pozitiv in trimestrul doi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie iulie, #rata inflatie iulie, #preturi iulie 2012, #BNR rata inflatie 2012 , #Inflatie