Inflatia din Rusia, la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Varful inca nu a fost atins

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 11:27
1960 citiri
Inflatia din Rusia, la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Varful inca nu a fost atins
Foto: The Moscow Times

Martie s-a dovedit o luna nefasta pentru consumatorii din Rusia. Inflatia a atins cel mai mare nivel din ultimii 13 ani, chiar daca datele adunate saptamanal de banca centrala au permis o reducere a dobanzii creditelor.

Preturile produselor de consum au inregistrat o crestere cu 16,9% fata de martie 2014, in februarie nivelul inflatiei anuale fiind de 16,7%, a comunicat Serviciul Federal de Statistica din Moscova.

Media inflatiei estimate de 20 de economisti in cadrul unei analize Bloomberg a fost de 16,8 procente, aceasta fiind depasita de cresterea lunara cu 1,2% a preturilor produselor de pe piata din Rusia, potrivit Bloomberg.

Economie in recesiune

Banca Centrala a Rusiei isi continua politica de relaxare monetara pe anul in curs, dupa ce in 2014 a inregistrat sase episoade de crestere a dobanzii de referinta, ca urmare a declansarii primei perioade de recesiune dupa criza din 2009.

Un sondaj recent desfasurat de institutul de stat VTsIOM arata ca situatia economica a devenit principala ingrijorare a rusilor, surclasand teama de inflatie galopanta.

"Mesajul cheie din partea bancii centrale este ca nivelul inflatiei lunare intra intr-un ritm de crestere apropiat de valorile normale", considera Dmitry Polevoy, economist sef in cadrul ING Moscova.

Cu toate acestea, inflatia va urca spre 17,5% in cursul acestui an, scumpirile cele mai mari urmand sa fie inregistrate pe finalul primului semestru, estimeaza Polevoy.

Alte preturi in fiecare saptamana

Preturile alimentelor au inregistrat in martie o crestere de 1,6% fata de cele din februarie, in timp ce restul marfurilor s-au scumpit cu doar 1,4 procente, cel mai redus nivel de crestere din ultimele patru luni, afirma statisticienii rusi.

Pratic, scumpirile inregistrate saptamanal se apropie de un nivel de 0,2% in cursul lunii martie, fiind cel mai scazut ritm al inflatiei din noiembrie 2014 si pana in prezent.

Contractia economica, frana in calea inflatiei

Banca Centrala a Rusiei sustine ca impactul prabusirii rublei si al sanctiunilor economice impuse tarii va disparea in cursul acestui an, oficialii institutiei mizand pe contractia economica pentru a actiona ca o frana in fata fenomenului inflationist.

In primul trimestru al acestui an, rubla ruseasca s-a dovedit a fi cea mai performanta moneda din pietele emergente, recastigand 2,6 procente in fata monedei americane, pana la cursul de 55,15 ruble/dolar.

Redresare economica abia din 2016

Balanta riscurilor s-a schimbat catre o "racire semnificativa a cresterii economice", a anuntat Elvira Nabiullina, guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, odata cu reducerea dobanzii de referinta cu 100 de puncte de baza, pana la nivelul de 14%.

Prognoza oficialilor din cadrul institutiei indica o deteriorare continua a economiei din Rusia pana in primul trimestru al anului viitor. Nabiullina considera ca o alta scadere a dobanzii poate fi efectuata doar in conditiile in care nivelul inflatiei se va reduce.

Analistii bancilor straine sustin insa ca datele statistice obtinute in luna martie nu o vor opri pe Nabiullina sa opereze o noua scadere a dobanzii de referinta cu inca 100 de puncte de baza.

"Sunt semne ca banca centrala va reduce in continuare dobanda in cadrul sedintei programate pentru sfarsitul lunii aprilie", considera Vladimir Osakovskiy economist sef pe relatia cu Rusia din cadrul Bancii Americii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie Rusia, #contractie economica Rusia, #preturi alimente Rusia , #Inflatie