Inflatia, la nivel minim record. Vezi prognoza BNR pentru 2012

Marti, 07 Februarie 2012, ora 13:45
1835 citiri
Inflatia, la nivel minim record. Vezi prognoza BNR pentru 2012
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Rata inflatiei se afla la un nivel minim record si a evoluat, in trimestrul patru, in conformitate cu prognozele facute de BNR. Seful bancii centrale, Mugur Isarescu, spune ca inflatia va ramane in intervalul tintit in 2012 si ca prognoza de inflatie pentru decembrie 2013 este de 3%.

"In trimestrul patru inflatia a evoluat foarte apropiat de prognzoele pe care le-a facut BNR. S-a situat in proximitatea punctului de 3%, tinta asumata de BNR.

Procesul dezinflationist a continuat pe tot parcursul trimestrului patru. S-a epuizat efectul de runda I, am avut impactul unui an foarte bun agricol", spune guvernatorul BNR, in cadrul conferintei pentru prezentarea raportului privind inflatia.

Seful bancii centrala a mai precizat ca am avut un defict de cerere. "Cresterea cererii inca se situeaza sub potential. La toata evolutia pozitiva a contribuit politica monetara, rezistenta de a proceda la masuri pripite, intr-o perioada grea, cand am asistat la efecte puternice, din cauza TVA", mai spune Isarescu.

In ceea ce priveste anticipatiile inflationiste, guvernatorul spune ca "o ajustare descendenta rapida si o sporire a increderii au fost peste asteptarile noastre si acest indicator arata ca atat contribuabilii, cat si analistii bancari si-au sporit increderea in politicile bancare, iar acest lucru ajuta".

Guvernatorul spune ca nu intrevede o explozie a cererii, ci dimpotriva o crestere temperata. "Probabil si exporturile vor fi mai temperate, daca nu cumva o parte dintre ele vor fi stimulate de evolutia cursului leului fata de dolar.

Am observat ca aceste exporturi pe pietele non europene au crescut rapid. Prevedem o anumita variatie a inflatiei, pe care o tintim. E vorba de indicele pretului de consum, dar in limitele de variatie. Variatiile sunt mai mari in prima parte a intervalului".

#inflatie bnr, #guvernator BNR Mugur Isarescu, #tinta inflatie BNR , #Inflatie