Inflatia ramane la cote ridicate in intreaga lume

Miercuri, 13 August 2008, ora 11:18
1240 citiri
Inflatia ramane la cote ridicate in intreaga lume

Nivelul inflatiei ramane ridicat in majoritatea tarilor lumii, iar statele est-europene au inregistrat in iulie cele mai ridicate valori din Europa, in contextul preturilor ridicate la materii prime pe plan mondial.Astfel, in luna iulie, inflatia s-a situat la 6,7% in Cehia, 9% in Romania si 14,4% in Bulgaria.


Potrivit AFP, nivelul de 14,4% raportat in Bulgaria este cel mai mare din perioada 1996-1997, cand tara a trecut printr-o perioada de hiperinflatie.


Cresterea preturilor in Franta, s-a situat la 3,6%., in timp ce Marea Britanie a anuntat un avans de 4,4%, cea mai ridicata valoare din ultimii 16 ani.


In zona euro, rata de crestere a preturilor s-a dublat in ultimele 12 luni, la 4,1%, peste tinta Bancii Centrale Europene (BCE) de 2%.


In Italia, inflatia s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, de 4,1%, in timp ce in Spania a fost de 5,3%, valoare record pentru o perioada de 11 ani.


Cresterea preturilor nu a ocolit nici Germania, care a inregistrat o majorare de 3,3% in iulie, cea mai mare incepand din 1993.


In restul Europei, Norvegia a raportat preturi in urcare cu 4,3% pentru luna trecuta, iar Danemarca a avut cel mai rapid avans al inflatiei din 1989, de 4%.


In SUA, inflatia a urcat cu 5% in iulie, nivel care impiedica Rezerva Federala americana (Fed) sa reduca rata dobanzii de politica monetara, pentru a sustine o economie aflata in pragul recesiunii.


Preturile au urcat si in Japonia, cu 1,9%, cea mai mare valoare din ultimii zece ani, in timp ce in India inflatia anuala a fost de 12%.


Avansul costurilor a ajuns in unele state in curs de dezvoltare, ca Egipt si Thailanda, la valori impresionante, de 23%, respectiv 27%, putand duce la declansarea unor miscari sociale.


China, insa, a consemnat o diminuare a inflatiei in ultimele trei luni, chiar daca la nivel anual ramane ridicata, la valoarea de 6,3%.


Presiunile inflationiste ar putea sa se diminueze in perioada urmatoare, pe fondul scaderii pretului petrolului, urmat de produsele agricole si materiile prime.


Chiar sin aceasta situatie, nu se va ajunge la o normalizare a evolutiei preturilor inainte de sfarsitul anului, au estimat analistii citati de AFP.