Isarescu: Anul 2013 poate fi mai bun decat 2012, dar totul depinde de absorbtia fondurilor europene

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 11:31
1614 citiri
Isarescu: Anul 2013 poate fi mai bun decat 2012, dar totul depinde de absorbtia fondurilor europene

Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca inflatia anuala a intrat pe un trend descendent si ca anul acesta ar putea fi mai bun decat 2012, dar ca o conditie pentru acest lucru este un nivel mai mare de absorbtie al fondurilor europene.

"Observam un trend descendent al inflatie, teren pe care noi il consideram sa fie chiar mai accentuat. Determinantii inflatiei sunt, in sensul scaderii pretului, aprecierea nominala a leului fata de euro si dolar, persistenta deficitului de cerere, scaderea participatiilor inflationiste asociate subgrupei legule oua si subgrupei preturilor la combustibil", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte organizate la BNR.

In luna februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei declarat ca in urmatoarele luni inflatia se va situa intre 5 si 6%, dupa prognozele BNR si ca depinde de cum evolueaza preturile volatile, cu referire la agricultura.

Intrebat despre impactul majorarii preturilor la gaze si electricitate asupra preturilor alimentare, el a spus ca nu crede ca impactul va fi major.

Isarescu, contrazis de analistii bancilor

Inflatia in luna martie a fost de 5,25%. Estimarile Bancii Centrale sunt contrazise de analistii bancilor, care vad nivele diferite ale inflatiei.

Economistii BCR, cea mai mare banca din Romania, estimeaza pentru decembrie 2013 o rata a inflatiei de 4,1%.

Maximul estimat de institutia financiara pentru rata inflatiei din acest an este de 5,6% in cel de-al doilea trimestru, printre cauze aflandu-se si majorarile de preturi administrate la electricitate (+6% in ianuarie si +2% in iulie) si la gaze naturale (+8% in iulie si +2% in octombrie).

Aceste scumpiri vor contribui cu aproximativ 0,8% puncte procentuale la o rata a inflatiei de 4,1% in decembrie 2013.

Nici estimarile economistilor de la ING Bank nu corespund cu cele ale Bancii Centrale, ele fiind mai pesimiste si decat cele de la BCR. ING a anuntat o rata a inflatiei de 4,6% pana la finalului lui 2013.

#inflatie Mugur Isarescu, #rata inflatie 2013, #Isarescu BNR , #Inflatie