Isarescu: Inflatia a scazut cu 6% pe baza volatilitatii preturilor la produse alimentare

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:48
1922 citiri
Isarescu: Inflatia a scazut cu 6% pe baza volatilitatii preturilor la produse alimentare
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu / SURSA: capital.ro

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca rata medie anuala a inflatiei a scazut cu 6% in ultimul an datorita preturilor volatile, a cererii scazute si a atenuarii tensiunii materiilor prime.

"Rata inflatiei a coborat mai mult decat am anticipat si se apropie de tinta propusa. Variatiile acestui indice, adica inflatia dintr-o luna comparata cu cea corespunatoare din anul precedent, au suferit in ultimele 16 luni multe socuri, din cauza majorarii TVA, ducand la dublari ale acesteia", a afirmat Isarescu.

"Este bine pentru perioada urmatoare sa ne uitam cu mai multa atentie si la rata medie anuala. Observam ca acest indice se situeaza peste 6%, deci scaderea inflatiei se consolideaza", a explicat guvernatorul BNR.

Factorii care au favorizat dezinflatia

Isarescu a enumerat motivele scaderii inflatiei in cel de-al treilea trimestru: preturile volatile ale produselor alimentare, lipsa cererii si atenuarea tensiunilor materiilor prime.

"In primul rand, preturile volatile ale produselor alimentare, aici includ legume, fructe, oua in principal, au suferit corectii majore. Dupa ce au crescut puternic in prima jumatate a anului, au scazut destul de puternic in a doua. Avem apoi o persistenta a deficitului de cerere, care ajuta la o temperare a inflatiei, precum si o atenuare a tensiunilor materiilor prime pe plan international", a declarat Isarescu.

Creditele de consum au fost in scadere, apoi intr-o usoara stagnare. Somajul s-a mentinut, astfel cererea de consum nu a putut sa creasca. Acest factor, insa, nu s-a facut simtit foarte puternic, favorizand dezinflatia.

"Cererea externa este neconvingatoare, materiile prime sunt mai ieftine, iar Romania sta mai bine ca Ungaria si Polonia la capitolul volabilitatea monedei nationale", a mai spus Isarescu.

Pentru anul 2012, BNR prognozeaza o inflatie de 3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratii Mugur Isarescu, #Isarescu inflatie, #Isarescu dezinflatie, #prognoza inflatie 2012 , #Inflatie