Presedintele ING Bank Romania: 2013 va fi un an inflationist

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 13:03
1580 citiri
Presedintele ING Bank Romania: 2013 va fi un an inflationist
Misu Negritoiu, ING

Anul viitor, economia Romaniei se va confrunta cu o tendinta inflationista, in conditiile in care salariile nu vor creste foarte mult, a declarat Misu Negritoiu, presedintele ING Bank Romania, in cadrul Galei ZF.

"In 2012, economia Romaniei va stagna, dar e bine ca nu se duce in jos, asa cum ne-a surprins in trimestrul trei", a spus presedintele ING.

El a estimat o crestere economica de 1,6% pentru Romania in 2013, in conditiile in care puterea de cumparare va scadea, va fi un an inflationist, iar salariile nu vor creste foarte mult. In acelasi timp, a spus Negritoiu, consumul se va restrange.

"Anul 2013 va fi un an al datoriei externe, iar climatul de business va ramane incert", a declarat oficialul bancii.

El a spus ca nici anul viitor investitiile straine nu vor creste.

"Cash-ul la balanta de plati va fi mai degraba de la romanii care lucreaza in strainatate, decat de la companiile investitoare", a zis directorul ING.

In 2010, aproximativ 113.000 de romani au plecat la munca in strainatate prin intermediul ANOFM.

Conform datelor BNR, in 2010, romanii plecati la munca in alte state au trimis in tara 3,8 miliarde de euro, insa, incepand cu 2000, au existat si bani cand nivelul s-a ridicat la 7 - 8 miliarde de euro.

La nivelul anului 2012, peste trei milioane de romani munceau in strainatate.

"Principala amenintare pentru economia Romaniei ramane structura datoriei externe a Romaniei, care este periculoasa pentru ca o mare parte din ea este pe termen scurt. Ar trebui rostogolita pe o perioada de 20-30 de ani".

Datoria externa a Romaniei pe termen scurt a ajuns la 21,57 miliarde de euro, la sfarsitul lunii septembrie, in scadere cu 5,4% fata de sfarsitul anului trecut.

Datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns, in perioada mentionata, la 77,5 miliarde de euro, adica 78,2% din datorie, in crestere cu 2,1% fata de sfarsitul anului trecut.

#economie Romania 2013, #crestere economie romania, #Misu Negritoiu economie Romania , #Inflatie